Vârsta ideală pentru a deveni mamă
Potrivit cercetării publicate în 2016 de Institutul Naţional de Statistică din Spania, vârsta de sarcină s-a redus puţin mai mult faţă de anul precedent, cu 32,5 ani ca vârstă medie pentru conceperea unui copil.
Ce spun studiile recente
Unele studii au arătat că cel mai sigur interval de vârstă pentru a avea primul copil este între 20 şi 35 de ani. Cu toate acestea, în urmă cu aproape un an, Jurnalul Internaţional de Epidemiologie (din cadrul Oxford University Press) a publicat rezultatele unui studiu în care au fost analizate femeile cu vârstă de peste 35 de ani şi copiii acestora.
Rezultatele au fost surprinzătoare. Constatările au arătat că copiii ale căror mame au avut vârsta cuprinsă între 35 şi 39 au răspuns mult mai bine la teste care au măsurat capacitatea cognitivă verbală. De fapt, rezultatele au fost mai bune decât ale copiilor cu mame mai tinere.
- Copiii care au fost testaţi au fost cei mai tineri copii din familie. Această condiţie a implicat faptul că copiii au primit o atenţie şi o îngrijire limitată.
- Situaţia economică. Familiile cu mai mulţi copii au adesea un venit mai mic şi mai puţine oportunităţi. Din cauza situaţiei lor, nu au avut acces la o dietă sănătoasă şi nici la serviciile de sănătate. Ca urmare, lipsa de resurse a avut un impact negativ asupra dezvoltării.
Eşti mult mai matură
Acest punct nu înseamnă că mamele tinere nu pot fi mame mature. La 35 de ani, o femeie este mult mai conştientă de riscurile unei sarcini. Ea încearcă să aibă mai multă grijă de ea însăşi şi, mai presus de toate, se gândeşte şi îşi planifică viitorul în funcţie de schimbările care vor avea loc.
Există o mai mare stabilitate economică
La nivel internaţional, la 35 de ani, oamenii au mai multă experienţă academică şi profesională, ceea ce se traduce într-un venit mai stabil. Ca urmare, părinţii pot acorda mai mult timp şi atenţie copiilor lor.
Ai mai multă experienţă
Dacă vorbim de maternitate, experienţa nu este suficientă. Punctele tari cum sunt înţelegerea, empatia şi răbdarea (printre altele) ajută mamele să facă faţă provocărilor legate de maternitate cu o mentalitate pozitivă. În plus, diferitele tipuri de experienţe pe care le-a avut o femeie pe tot parcursul vieţii vor ajuta să servească drept exemplu bun pentru copiii ei.
Există o stabilitate emoţională
Odată cu înaintarea în vârstă ajungi să te înţelegi mai bine. Înveţi să iei decizii, să accepţi greşelile, să fii realistă şi să dezvolţi relaţii mai stabile. Această stabilitate emoţională îmbogăţeşte educaţia şi relaţii cu copilul tău. De fapt, acest tip de mediu oferă un ambient psihologic sănătos, cu mai multă siguranţă şi un exemplu mai bun pentru copil.
Ca o concluzie, fără îndoială că a fi mamă după 35 de ani are numeroase avantaje. Însă, nu uita că sarcina poate implica şi anumite riscuri, lucru pe care trebuie să-l discuţi cu partenerul şi cu medicul specialist.