Vitamine benefice pentru sarcină

1 79048 original jpg jpeg

Acidul folic, sau vitamina B9 cum mai este cunoscut, şi vitamina D fac o echipă redutabilă atunci când testul de sarcină arată cele două liniuţe jucăuşe.

Pentru a afla importanţa acestor două vitamine pentru a avea o sarcină uşoară şi un făt sănătos am vorbit cu Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Acidul folic, rol esenţial în sarcină

Acidul folic are un rol important atunci când ne referim la formarea celulelor roşii, dar şi la dezvoltarea şi regenerarea celulelor. Conform studiilor efectuate în ultimii ani, vitamina B9 administrată înainte de a rămâne însărcinată, precum şi în primele săptămâni de sarcină, reduce riscul de malformaţii ale fătului legate de dezvoltarea tubului neural, cum sunt spina bifida (un defect al coloanei vertebrale) şi anencefalia (creierul şi oasele craniului nu se dezvoltă normal – este o afecţiune incompatibilă cu viaţa). De asemenea, ajută la formarea placentei, micşorează riscul unor malformaţii precum buza de iepure sau gura de lup, scade riscul unor boli congenitale la inimă şi reduce riscul naşterilor premature. Lipsa acidului folic din organismul gravidei poate duce la naşterea unui copil cu malformaţii congenitale, iar o cantitate insuficientă a acestei vitamine duce la naştere înainte de termen sau a unui bebeluş cu o greutate sub cea normală. Cantitatea de acid folic de care are nevoie o femeie însărcinată este stabilită de medicul care urmăreşte sarcina, pe baza unor analize, dar şi a stării de sănătate a acesteia.

Lipsa vitaminei D duce la complicaţii grave

Vitamina D este receptorul pentru calciu şi fosfaţi atât de necesari în organismul femeii gravide. Lipsa acestei vitamine duce la lipsa calciului, atât de important în dezvoltarea oaselor şi dinţilor atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Tot lipsa acestei vitamine creşte riscul de pre-eclampsie – creşterea tensiunii arteriale, umflarea mâinilor şi picioarelor şi, în urma unor analize de sânge, se constată şi creşterea numărului de proteine în urină -, ceea ce reprezintă un risc atât pentru sănătatea şi viaţa mamei, cât şi a fătului. De asemenea, vitamina D este deosebit de importantă în menţinerea în parametrii normali ai sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte cu infecţiile. Lipsa aceste vitamine pe perioada celor nouă luni de sarcină poate echivala cu risc de naştere prematură. Cantitatea de vitamina D din organism poate fi măsurată printr-un test de sânge, iar stabilirea dozei necesare fiecărei gravide o face doar medicul ce urmăreşte evoluţia sarcinii.

Sursa foto: hellodoktor.com