Patru obiceiuri care pot afecta sănătatea ochilor. Renunță la ele!

În dorința de a-ți proteja ochii, poate că porți ochelarii de vedere potriviți și te ferești să petreci mult timp în fața dispozitivelor electronice, dar trebuie să eviți și următoarele obiceiuri! Aparent inofensive, acestea îți pot afecta sănătatea oculară. 

image

Un obicei reflex, care poate să efecteze vederea, este frecatul ochilor. Acest gest poate crește riscul de infecții oculare, deoarece, prin frecatul ochilor cu mâinile murdare, bacteriile și germenii de pe mâini pot intra în ochi. În plus, acest gest crește presiunea intraoculară, iar frecatul prea puternic poate provoca zgârieturi sau leziuni ale corneei. 

Porți ochelari cu protecție solară doar vara 

Un alt obicei greșit este să porți ochelari cu protecție solară doar în perioada verii. Pe tot parcursul anului, inclusiv când afară este înnorat, este importantă protejarea de razele ultraviolete (UV), deoarece expunerea prelungită la soare poate provoca iritații, uscăciune și chiar arsuri solare oculare, care pot cauza la rândul lor durere, dar și pierdere temporară a vederii, anunță „Clinica Cleverland‟. 

Citește și: Ce se întâmplă dacă dormi cu masca de ochi în fiecare noapte 

Vezi și: Care este cea mai obositoare culoare pentru ochi. Așa o integrezi corect în amenajarea locuinței 

Utilizezi picături pentru ochi în exces 

Folosești în exces picături pentru ochi? Evită să o mai faci! Dacă te confrunți cu ochi roșii și iritați, picăturile pot oferi alinare, însă dacă le vei folosi în cantități mari, aceste produse pot agrava simptomele. De asemenea, utilizarea lor prelungită poate crea dependență.  

Dormi cu lentilele de contact la ochi 

Dacă ești purtător de lentile de contact, nu uita să le scoți înainte de culcare de la ochi! În caz contrar, „lentilele cresc riscul de infecție, indiferent dacă sunt aprobate pentru purtarea peste noapte sau nu‟, spune medicul Penn Jeng, de la Institutul „Scheie Eye‟, din Philadelphia, care precizează că această acțiune poate provoca leziuni și ulcere corneene: „Recomandarea mea este să nu dormi niciodată cu lentilele de contact la ochi.‟

Același lucru este valabil și înainte de înot. Fie că este vorba de apă cu clor dintr-o piscină sau de o cadă cu apă dulce sau sărată, lentilele trebuie să fie scoase de la ochi înainte de înot, deoarece pot irita ochii și cauza infecții. 

Sursă foto: Shutterstock