Plante care reglează tensiunea

1 82625 original jpg jpeg

Cu tensiunea arterială nu este de joacă, mai ales când afară e cald, de aceea este important să fie ţinută sub control. Remediile din plante sunt de mare ajutor. 

Hibiscusul are proprietăţi diuretice

Infuzia de hibiscus (Hibiscus sabdariffa) are proprietăţi antiinflamatoare şi diuretice. Reduce tensiunea arterială, protejând vasele de sânge de deteriorare. Prepară un ceai din 2 linguri de hibiscus, peste care torni o cană de apă clocotită. După 20 de minute, strecori infuzia şi o bei pe stomacul gol, eventual îndulcită cu miere. Tratamentul nu are contraindicaţii, dar este bine să consulţi medicul înainte de a-l începe.

Păducelul protejează inima

Ceaiul de păducel contribuie la dilatarea vaselor de sânge şi este folosit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. Planta este recomandată şi celor care suferă de aritmie, tahicardie sau ateroscleroză. Peste o lingură de păducel toarnă o cană de apă fierbinte. Lasă la infuzat 15 minute, iar apoi strecoară. Bea 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara.

Anghinarea scade colesterolul

Infuzia de anghinare este recomandată pentru reducerea colesterolului şi e de ajutor în afecţiunile inimii. E bună în caz de hipertensiune, ateroscleroză şi angină pectorală. Opăreşte o lingură de frunze de anghinare, timp de 5 minute, cu 500 ml de apă. După răcire, strecoară şi îndulceşte cu miere. Bea o parte din ceai dimineaţa, pe stomacul gol – restul, pe parcursul zilei, cu 30 de minute înainte de mese.

Leurda, bună în caz de hipertensiune

Leurda ajută la scăderea colesterolului rău LDL, echilibrând în acelaşi timp şi tensiunea arterială mărită. Toarnă o cană de apă clocotită peste 10 g frunze de leurdă uscate şi mărunţite şi lasă la infuzat 30 de minute. Bea 3 ceaiuri pe zi, înainte de fiecare masă, în cură de 3 săptămâni.

Ciuboţica-cucului reglează circulaţia

Bogată în vitamina C, infuzia din flori de ciuboţica-cucului are proprietatea de a regla circulaţia la nivelul inimii. Este recomandată în tratarea hipertensiunii, dar şi a hipotensiunii. Prepară ceaiul din 2 linguriţe de flori mărunţite la o cană de apă clocotită. Bea 2-3 căni de ceai pe zi. Este contraindicat persoanelor alergice la aspirină.

Rostopasca, indicată hipertensivilor

Cunoscută şi sub denumirea de „Iarbă de negi”, rostopasca este indicată celor cu hipertensiune arterială sau care au un nivel mare de colesterol. Toarnă o cană cu apă clocotită peste 2 linguriţe de plantă uscată (doza maximă fiind de 1 g la 24 ore). Lasă la infuzat 15 minute şi strecoară. Bea lichidul treptat, pe parcursul unei zile. Tratamentul se face cel mult 7 zile consecutive, cu pauze de 2 săptămâni.  

Pentru scăderea tensiunii poţi încerca un tratament cu infuzie de frunze de măslin verde. Peste 50 g frunze uscate şi mărunţite, toarnă un litru de apă clocotită. Lasă la infuzat aproximativ 20 de minute. Strecoară şi bea o cană după fiecare masă.