Nu spune „pas‟ piftiei! E o sursă bogată de colagen

Piftia, care se consumă tradițional la noi în timpul Sărbătorilor de iarnă, este un fel de mâncare iubit de mulți români. Știai, însă, că piftia are și beneficii pentru sănătatea oaselor și a pielii?

image

Fiecare familie are rețeta ei de piftie, însă ingredientele de bază sunt aceleași: carne, sare, usturoi, piper și apă, care se fierb împreună mai multe ore și se lasă la răcit. Unele persoane mai pun în piftie ceapă, morcovi și foi de dafin, altele îi dau un aspect mai modern cu bucățele de broccoli și felii de ouă fierte.

Chiar dacă piftia se face tradițional din carne de porc – picioare și rasol –, se poate folosi și carnea de pasăre (găină, cocoș sau curcan). Și puiul poate fi utilizat la piftie, dar e posibil ca oasele și pielea acestuia să nu aibă suficient colagen pentru a o închega, așa că va fi nevoie de gelatină adăugată.

O comoară pentru piele și oase

Piftia conține gelatină naturală, o sursă bogată de colagen. Colagenul este o proteină produsă de corp care conferă structură și forță oaselor, mușchilor, dinților, pielii și țesuturilor conectoare. Acesta se împuținează odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după menopauză, în cazul femeilor, ceea ce duce la adâncirea ridurilor, uscarea pielii, înțepenirea articulațiilor, slăbirea mușchilor și a oaselor.

Pentru a întârzia aceste efecte, se pot lua suplimente alimentare cu colagen de la farmacie, dar, potrivit cercetătorilor, o sursă excelentă este așa numita „supă de oase‟. Prin urmare, piftia, care este o supă de oase și carne închegată, este excelentă pentru un aport semnificativ de colagen.

image

Cum faci o piftie mai slabă?

E bine de știut că pentru a face o piftie tradițională ai nevoie și de bucăți de carne mai grase, cu tot cu os, pentru a o ajuta să se închege natural. Însă poți pune și bucăți de carne slabă, alături de câteva legume (cum spuneam, morcovi, ceapă etc), și poți aduna grăsimea care se ridică la suprafață pentru ca piftia obținută în final să rămână mai slabă și mai sănătoasă.

Ingrediente:

2 picioare de porc

600 g ciolan de porc dezosat

500 g pulpă de porc

1 ureche de porc

1 lingură și jumătate de sare

1 linguriță de piper boabe

3 căpățâni de usturoi (sau 2 dacă sunt mai mari)

2 morcovi

Mod de preparare:

Picioarele, rasolul și urechea se pârlesc pentru a se elimina eventualele fire de păr, apoi se îndepărtează copitele și se spală bine toate aceste ingrediente cu apă și cu o perie. Se spală morcovii, se curăță și se taie în două pe lățime, se curăță cățeii de usturoi și se toacă jumătate din cantitate.

Toată carnea, împreună cu morcovii, sarea, piperul și usturoiul tocat se pun la fiert într-o oală mai mare, acoperite de apă. Dacă este vorba de un multicooker, fierberea poate dura cam o oră, dacă este vorba de o oală clasică, ingredientele ar trebui fierte cam patru ore la foc mic, completând din când în când cu apă, pentru că va scădea.

La finalul timpului, se toacă și restul de usturoi și se pune în zeamă. Carnea și morcovii se scot pe un tocător mai mare. Cât încă este caldă, carnea trebuie dezosată și bucățile puse în vasul în care se va face piftia, alături de morcovi (pot fi și mai multe vase mai mici).

image

Se strecoară zeama într-o oală și se adună cu o lingură cât mai multă grăsime de la suprafață, după care zeama limpede se toarnă peste bucățile de carne. Se pune vasul la rece, în cămară, după care se dă la frigider până la zece ore. Dacă a doua zi constați că la suprafața piftiei s-a mai adunat grăsime, o poți aduna cu o lingură, apoi răstorni piftia invers pe un platou.

Dacă dorești să ai o piftie mai colorată și cu mai multe legume, înainte de a pune bucățile de carne fiartă în vas, așază pe fundul acestuia felii de ridichi, boabe fierte de mazăre și frunze de pătrunjel, de exemplu. În acest mod, când vei răsturna piftia închegată pe un platou, se vor vedea la suprafață aceste legume.