Alternative delicioase la deserturile tradiţionale pentru diabetici. Idei de răsfăţ dulce, care nu afectează sănătatea

1 gianluca mech glicemic friendly 5 jpg jpeg

Un diagnostic de diabet nu înseamnă condamnarea la o viaţă fără dulce. Există o mulţime de alternative la dulciurile şi prăjiturile cu mult zahăr, cu care persoanele diabetice se pot răsfăţa din când în când, fără să le fie afectată sănătatea.

Recomandările şi ideile nutriţionistului Gianluca Mech vin într-ajutorul celor care suferă de această afecţiune nemiloasă. Una dintre marile provocări cu care se confruntă diabeticii este aceea de a găsi un desert pe care să îl poată consuma fără ca acesta să le afecteze sănătatea. Cu atât mai mult cu cât zahărul şi carbohidraţii sunt de evitat.

Fructe

„Fără doar şi poate, fructele consumate în cantităţi rezonabile reprezintă cea mai bună şi mai sănătoasă variantă de desert. Nu doar în cazul celor ce suferă de diabet, ci pentru oricine. Fructele conţin foarte multe vitamine şi minerale şi conţin, de asemenea, fibre. Fibrele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi la scăderea colesterolului. Conform unui studiu, atunci când o persoană cu diabet consumă 50 de grame de fibre pe zi, nivelul de zahăr din sânge se menţine în limite normale. Totuşi, trebuie să evităm fructele foarte dulci şi să ne îndreptăm mai degrabă spre mere, citrice sau fructe de pădure‟, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.

Iaurt cu fructe

„Ştim că iaurturile cu fructe pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor conţin zahăr adăugat. Pacienţii cu diabet se pot bucura însă de iaurturi cu fructe preparate în casă. Folosesc iaurt normal în care adaugă fructele favorite, de preferat din cele pe care le-am enumerat mai sus. Pun amestecul la frigider sau congelator, iar la final vor obţine un desert delicios şi răcoritor. Asemănător cu îngheţata‟, explică nutriţionistul.

Ciocolată neagră

„O veste bună pentru pacienţii cu diabet. Consumul de ciocolată neagră în cantităţi mici poate îmbunătăţi controlul insulinei şi al nivelului de zahăr din sânge. Asta graţie flavonolilor care se găsesc în boabele de cacao.

Problema este că majoritatea ciocolatelor care se găsesc pe piaţă conţin cantităţi prea mici de flavonoli şi au zahăr adăugat. Există varianta ciocolatei negre, cu cel puţin 75% cacao pe care chiar şi diabeticii o pot consuma în cantitate mică, de poftă‟, explică specialistul.

Mai puţini carbohidraţi

„Atunci când vor să se bucure şi de un desert, diabeticii ar trebui să consume mai puţini carbohidraţi la masa propriu-zisă. Sau deloc, aşa ar fi ideal. Este truc, la care însă nu le recomand să apeleze prea des, ci eventual doar la ocazii speciale‟, atrage atenţia Gianluca Mech (www.gianlucamech.com.ro).

2 gianluca mech nutritionist dulciuri diabet jpg jpeg

Bine de ştiut!

În comerţ există dulciuri şi gustări sănătoase, fără zahăr şi aditivi, complet sănătoase, cum este linia de produse „Glicemic Friendly‟, parte din gama Dieta Tisanoreică. Acestea sunt gustări şi dulciuri delicioase, special concepute pentru cei care vor să slăbească ori să îşi menţină silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce ţin o dietă ketogenică.