Ce reprezintă petele albe de pe somonul gătit. Trebuie sau nu să le dai la o parte?

1 shutterstock 135962630 jpg jpeg

Una dintre variantele sănătoase de prânz sau cină este somonul. Acest tip de peşte are un gust delicios şi conţine puţine calorii, ceea ce îl face ideal de consumat şi la dietă. Pe lângă gust şi calitate nutritivă, somonul are şi un aspect plăcut cu o culoare roz roşatică, însă când este gătit, pe el apar mici pete albe. Ce reprezintă aceste pete?

Somonul este un peşte preferat de mulţi, atât pentru gustul său special, cât şi pentru valoarea sa nutrititivă. El este bogat în grăsimi sănătoase şi reprezintă o sursă bună de proteine şi acizi graşi Omega-3, grăsimi esenţiale pentru buna funcţionare a organismlui. De asemenea, somonul este bogat în vitamina A, vitaminele B, vitamina D, magneziu, potasiu, seleniu, zinc şi fosfor. Studiile arată că dacă este consumat regulat, somonul este un aliment care contribuie la menţinerea nivelului de energie, protejează inima, îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi performanţele cognitive, contribuie la sănătatea oaselor şi aduce multe alte beneficii organismului.

Citeşte şi: Diferenţele dintre somonul sălbatic şi cel de crescătorie. De ce trebuie evitat cel de-al doilea 

Nutriţioniştii recomandă consumul de somon la cuptor sau la grătar, deoarece sunt variante mai sănătoase faţă de varianta prăjită în ulei. Însă, de fiecare dată când gătim acest tip de peşte, observăm că apar pe culoarea sa roz roşiatică mici pete albe. Ce reprezintă aceste pete, sunt sau nu dăunătoare organismului?

Potrivit Reader's digest, aceste pete albe care se scurg de pe peşte este o substanţă numită albumină. Nu este grăsime, ci o proteină care iese la suprafaţa peştelui atunci când somonul se încălzeşte: „Nu este nimic de speriat şi este total sigur să o mănânci, doar este inestetică, aşa cum vedem cu toţii”, subliniază directorul culinar, Taste of Home, Sarah Farmer.

Cum să găteşti somonul fără pete albe

Potrivit specialistului, când somonul este crud, proteina numită albumină nu deranjează din punct de vedere estetic, însă pe măsură ce peştele intră în contact cu căldura, albumina se înroaşă şi apare pe suprafaţa fileului sub fomă de bule albe sau pete. Specialistul subliniază că albumina este alcătuită tot din aceleaşi substanţe pe care somonul le conţine şi poate fi consumată, însă dacă te deranjează, Sarah Farmer spune că poţi scăpa de ea dacă nu vei găti somonul prea repede (la temperaturi ridicate) şi dacă nu îl vei găti prea mult (carnea trebuie să se separe uşor în straturi atunci când o tai). Ea recomandă o temperatură internă a peştelui de 51°C. De asemenea, încă un truc recomandat de specialist pentru reducerea albuminei este spălatul somonului înainte de gătit. 

Sursă foto: Shutterstock