Orezul roșu, comoara din farfurie. Poate controla glicemia

Cunoscut mai mult ca ingredient culinar, orezul roșu este utilizat și ca remediu natural provenit din medicina tradițională chineză și devenit tot mai popular în Occident. Care sunt beneficiile pentru sănătate ale orezului roșu?

image

Multe persoane care vor să slăbească sau să se mențină la o greutate normală tind să evite orezul în general, deoarece are multe calorii. Însă orezul roșu este bogat și în antioxidanți, de aceea, dacă este consumat cu moderație, poate fi o parte valoroasă în meniul de zi cu zi. Nuanța roșiatică a acestui soi de orez provine de la un antioxidant numit antocianină, care se găsește și în diverse legume roșii sau violet.

În ceea ce privește fișa nutrițională, 100 grame de orez roșu negătit conțin aproximativ 350 de calorii, cam 75 grame de carbohidrați, șapte-opt grame de proteine și patru grame de fibre. Pentru a-l găti, e bine ca orezul roșu să fie mai întâi spălat și lăsat la înmuiat o jumătate de oră și abia apoi pus la fiert – la un pahar de orez se adaugă trei pahare cu apă. Durează cam 30-40 de minute ca orezul roșu să fie fiert corespunzător, după care poate fi utilizat în diverse rețete (salate, supe, tocănițe, curry-uri).

Citește și Apa de orez, cel mai bun fertilizant pentru plante. Cum o folosești corect

Poate controla glicemia

Unele alimente cresc rapid nivelul glicemiei și apoi îl scad la fel de repede, iar acest dezechilibru glicemic crește riscul de diabet. Nivelul necontrolat al zahărului din sânge la persoanele care au deja diabet poate duce la complicații renale, cardiovasculare, oculare și nu numai. Indicele glicemic scăzut al orezului roșu ajută la reglarea și controlul glicemiei, ceea ce înseamnă că și contribuie la scăderea riscului de diabet de tip 2, și este și o opțiune potrivită pentru pacienții care au deja boala.

Vezi și Cât timp este sigur să păstrezi orezul gătit şi cel uscat. Semne că produsul a expirat

Stimulează slăbitul

Printre beneficiile orezului roșu se numără și controlul greutății, prin faptul că ține de foame și stimulează digestia. Acest tip de orez conține fibre, proteine, carbohidrați complecși, care se absorb mai greu și oferă energie organismului treptat până când se digeră complet. Consumul moderat de orez roșu, împreună cu legume și proteine slabe, ajută la menținerea senzației de sațietate pe o perioadă mai lungă, deci este util și pentru persoanele aflate la dietă, pentru a evita accesele de foame necontrolată.

Scade riscul de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare afectează sute de milioane de oameni în întreaga lume, dar alimentația potrivită este unul dintre aliații care pot diminua riscul de evenimente grave corelate cu aceste afecțiuni, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic. Orezul roșu este unul dintre alimentele care ajută la reducerea riscului de boală cardiovasculară prin contribuția la scăderea colesterolului rău LDL la persoanele care îl au mărit. De altfel, există și unele suplimente alimentare cu drojdie de orez roșu care pot fi indicate pentru reglarea valorilor colesterolului.

Te poate interesa și Dieta cu orez, cea mai eficientă. Slăbeşti 13 kilograme într-o singură lună

Protejează împotriva radicalilor liberi

Radicalii liberi sunt atomi instabili care pot să deterioreze celulele, crescând riscul pentru diverse boli și contribuind la îmbătrânirea prematură. Orezul roșu conține mangan și zinc, anitoxidanți care pot să ofere protecție împotriva radicalilor liberi care se formează în organism.

Poate fi de ajutor în astm

Printre simptomele astmului se numără și tulburările de respirație. Cum orezul roșu conține magneziu, care este de ajutor pentru o respirație mai bună, consumul regulat le poate fi de folos persoanelor cu astm pentru a evita crizele.

Îmbunătățește aspectul pielii

Proprietățile antioxidante puternice ale antocianinei din orezul roșu pot întârzia apariția semnelor de îmbătrânire prematură și pot reduce deteriorarea pielii provocată de razele ultraviolete. În plus, având în vedere că acest soi de orez conține, cum spuneam, zinc, și acest element ajută la menținerea sănătății pielii.

@shutterstock



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg