Cum a apărut pizza prăjită şi de ce a ajuns atât de populară în Italia. Reţeta simplă pe care o poţi face şi tu acasă
„Pizza fritta” are acelaşi aluat ca pizza obişnuită, dar în loc să fie gătită în cuptorul încins, ea va fi rumenită într-o baie de ulei. Preparatul este amintit şi în filmul „Aurul Neapolelui”, în regia lui Vittorio De Sica (1954), atunci când actriţa Sophia Loren joacă personajul unei soţii de pizzar.
„Pizza oamenilor” (pizze del popolo) era un fel de mâncare gustos şi ieftin. Popularitatea sa a crescut după cel de-al Doilea Război Mondial din două motive: locuitorii nu prea mai aveau cuptoare, fiind distruse de bombardamente, iar ingredientele erau scumpe la acea vreme. Pentru a găsi o alternativă la pizza obişnuită, oamenii au început să o prăjească şi să fie umplută, iniţial, cu ce aveau. Cel mai folosit ingredient a fost şi este, în prezent, brânza ricotta. Apoi, s-au adăugat şi felii de salam şi brânză provola.
În Napoli, există mai multe tipuri de pizza prăjită. „Zeppola” este aluatul frământat din apă, făină şi drojdie, prăjit într-o baie de ulei şi asezonat doar cu sare. „Pizza fritta” este tot o variantă a reţetei „Zeppola”, însă aluatul este turtit cu mâinile şi nu se va umfla la prăjire. Se condimentează doar cu sare. Aluatul reţetei „Montanara” se prăjeşte, apoi se asezonează deasupra cu sos de roşii, busuioc proaspăt şi brânză şi se continuă coacerea la cuptor. „Calzone prăjit” este varianta de pizza umplută, de obicei, cu brânză ricotta şi condimentată cu piper negru, apoi friptă în uleiul încins.
În Scoţia, pizza prăjită este o reţetă celebră de street-food de cel puţin 40 de ani. Totul constă într-un aluat proaspăt sau congelat, presărat cu cu topping-uri şi prăjit într-o friteuză. Se serveşte simplă sau cu chips-uri, sare şi puţin oţet. O altă variantă este „Pizza Crunch”: tai pizza congelată sau pe cea gata pregătită în jumătăţi, apoi le treci printr-un aluat ca de clătite. Le prăjeşti în baie de ulei.
Reţetă de pizza prăjită
Unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari, britanicul Jamie Oliver, a preparat el însuşi pizza prăjită. Iată de ce ai nevoie:
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1 kg făină tip 00
- 1 pliculeţ drojdie uscată (7 g)
- ulei vegetal
- sare
Pentru umplutură:
- 100 g parmezan
- 500 g sos de roşii
- 500 g brânză ricotta
- 400 g brânză mozzarella
- 30 g frunze de busuioc
- 1 l ulei, pentru prăjit
- piper, opţional
Mod de preparare
Torni 700 ml apă călduţă într-un bol mai mare, în care ai adăugat şi 10 g sare. Pui o mână de făină şi amesteci, apoi adaugi drojdia uscată şi laşi deoparte 2 minute. Cerni, treptat, restul de făină şi frămânţi aluatul 20 de minute până devine elastic, moale. Acoperi bolul şi dai deoparte 1 h până îşi dublează volumul. Tai aluatul în 12 bile egale. Întinzi bila de aluat cu degetele până are în jur de 15 cm. Pui o lingură de sos, presari brânzeturile rase, busuiocul mărunţit şi, dacă doreşti, condimentezi cu piper negru după gust. Aduci marginile laolaltă şi strângi bine pentru a nu se desface, aşa cum ai prepara o gogoaşă umplută cu varză călită (sau cu altă umplutură). Încingi baia de ulei şi prăjeşti fiecare pizza până capătă o crustă aurie. Le scoţi pe un şervet de bucătărie pentru a absorbi uleiul.
FOTO Shutterstock.com