Cum au ajuns sarea şi piperul de nedespărţit în mâncare

1 shutterstock 88633471 jpg jpeg

Sarea şi piperul sunt două condimente nedespărţite: cumpărăm seturi de solniţe pentru sare şi piper şi sunt adăugate împreună în aproape orice reţetă sărată existentă în lume. Istoria asocierii celor două condimente este mai veche decât credem.

Sarea există de zeci de mii de ani, iar de milenii are diverse întrebuinţări: pentru conservarea alimentelor, ca antiseptic, chiar şi în cazul procesului de mumificare. Pentru oameni, clorura de sodiu (denumira ştiinţifică a sării - n.r.) este necesară pentru respiraţie, digestie, reglarea fluidelor şi multe altele. De asemenea, animalele ling sare în mod natural. Cuvântul salarium provine din latinescul „salarium“, care însemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latină - sal, salis). Era cota pe care o primeau soldaţii ca plată suplimentară la soldă. Prin urmare, „salarium“ înseamnă „plata în sare“.

Piperul negru provine din regiunea Kerala (India) şi o bună perioadă de timp a fost folosit ca monedă de schimb, fiind la fel de preţios ca aurul. Din acest motiv, era accesibil doar bogaţilor şi nobililor.

Combinaţia, testată de un rege pretenţios

Cu siguranţă cele două erau menite să se întâlnească (în aceeaşi mâcare), însă combinaţia a fost încercată pentru prima dată de Francois Pierre La Varenne, bucătarul regelui Ludovic al XIV-lea. La Varenne i-a încurajat pe oameni, în secolul al XVII-lea, să combine cele două condimente, pe care el însuşi le combinase în mâncăruri pentru rege, despre care se spunea că este un mâncător pretenţios şi nu dorea ca gustul mâncărurilor să fie copleşit de aroma condimentelor.

La vremea respectivă, era o practică obişnuită să se regăsească în acelaşi preparat gustul dulce şi cel sărat. Treptat, bucătarii regelui au început să separe felurile de mâncare sărate de cele dulci şi să adauge un pic de piper în cele sărate, în locul altor condimente puternice. Combinaţia a fost un mare succes, deoarece piperul a completat aroma sării, mai degrabă decât să o acopere.

Utilizarea sării şi a piperului împreună s-a răspândit de atunci în Europa şi în America şi a rămas, fără îndoială, cea mai bună combinaţie de condimente, până în ziua de azi.

FOTO Shutterstock



Recente

shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg
ClickPentruFemei (2) (3) jpg
shutterstock 1754480510 jpg
Tocinei Sursa foto shutterstock 2161251405 jpg
Merita sa iei suplimente alimentare sau nu  Sursa foto shutterstock 2531363947 jpg
Placinta cu pere  Sursa foto shutterstock 695213329 jpg
shutterstock 447885067 jpg
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
Supa crema de fasole verde  Sursa foto shutterstock 2292716465 jpg
shutterstock 1708837543 jpg
shutterstock 2120707244 jpg
shutterstock 243026638 jpg
shutterstock 2553315375 jpg
shutterstock 766383127 jpg