Cum se face cea mai bună ciorbă tradiţională de Peşte. Ce specii se folosesc, ce secret au gospodinele din Delta Dunării

1 shutterstock 1908048676 jpg jpeg

Ciorba de peşte este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiţioale româneşti, dar puţini ştiu să o prepare cum trebuie. Gospodinele din Delta Dunării au câteva secrete pentru a pregăti cea mai gustoasă ciorbă.

Probabil mulţi dintre noi au auzit că cea mai bună ciorbă de peşte este cea făcută cu apă din Dunăre. Ideal este să nu puneţi în aplicare acest sfat, care nu e decât un mit sau o glumă a oamenilor locului. Chiar marele Ivan Patazaichin povestea, cu umor, o întâmplare legată de acest mit.

„În plasă a picat inclusiv soacră-mea, cu mulţi ani în urmă. Tocmai fusese în Deltă, în vizită la mama, la Mila 23. Îi spune mamei: «Doamnă, i-am promis lui Ivan că, atunci când se întoarce de la concurs, îi pregătesc o ciorbă de peşte. Cum să fac să-mi iasă aşa bună, ca a dumneavoastră?». La care mama îi răspunde: «Cu apă din Dunăre!». Soacră-mea, săraca, a luat-o de bună şi să vedeţi cum, ajunsă acasă, la Ploieşti, s-a pus pe treabă. Apoi, m-a sunat: «Ivan, ţi-am gătit un borş, ca la mama acasă. Am fost la ai tăi, m-am aprovizionat cu peşte. Am luat şi-o canistră cu apă de Dunăre. Să vezi ce ciorbiţă mi-a ieşit!». Cum am auzit-o, am început să râd: <<Mami, te rog frumos, arunc-o!“ declara el pentru oamenidepoveste.ro.

Nu este exclus ca, în urmă cu aproape un secol, preparatul să fi fost făcut în acest mod, dar secretul celei mai bune ciorbe de peşte stă, totuşi, în ingrediente. În primul rând, speciile de peşte folosite, apoi modul de acrire.

Pentru o ciorbă tradiţională, oamenii Deltei spun că e bine să foloseşti între trei şi cinci specii de peşte foarte proaspăt, ideal şi fitofag (crap, novac), şi răpitor (caras, ştiucă, şalău). Este dificil dacă nu ai această materie primă la îndemână, aşa că se pot folosi şi tacâmuri de peşte (cap, cozi, peşti micuţi), care se fierb iniţial împreună, pentru gust, ulterior păstrându-se doar zeama strecurată.

În această zeamă se adaugă apoi legumele tocate (puţine – doar ceapă, morcovi şi roşii) şi bucăţile bune, cărnoase, de peşte. Ţinând cont de faptul că această care e foarte delicată, ea nu trebuie fiartă mai mult de 15 minute, de aceea se adaugă spre finalul procesului de gătire.

Ultimul pas în prepararea ciorbei tradiţionale de peşte aste acrirea, iar gospodinele din Delta Dunării spun că acest tip de ciorbă nu se acreşte niciodată cu borş, ci cu oţet.

Peştele se serveşte cu mujdei, separat de zeamă. Acest preparat este unul dintre cele mai căutate şi mai apreciate din Delta Dunării.

FOTO Shutterstock