Cum se prepară storceagul, ciorba ucrainenilor din Sfântu Gheorghe. Ce peşte nu trebuie pus niciodată în ea

1 shutterstock 1700016025 jpg jpeg

Unul dintre cele mai savuroase preparate este storceagul, un hibrid între ciorbă şi supă, o mâncare a ucrainenilor din Sfântu Gheorghe. O veţi întâlni în multe cherhanele, în diverse variante, dar loclnicii spun că în reţeta originală nu ai voie să foloseşti decât anumiţi peşti.

Storceagul, o combinaţie între bucătăria ucraineană şi cea românească, este un preparat relativ tânăr şi cu greu s-ar putea numi tradiţional. Mai degrabă local, căci s-a „născut“ la Sfântu Gheorghe, în perioada de după cel de-al doilea Război Mondial. Din sărăcie şi nevoie.

În anii de după război, comuniştii controlau toate resursele, astfel că ţăranii, producătorii, pescarii nu erau stăpânii propriilor gospodării, a propriei munci. Pescarii erau obligaţi să livreze cherhanalelor aproape toată captura zilei, toţi peştii mari şi frumoşi şi puteau păstra doar resturile. 

Printre acestea, mici sturioni numiţi în limba ucraineană „starceak“. Aceşti mici sturioni erau folosiţi pentru principala masă pescarilor ucraineni şi a familiilor lor, după o zi de muncă. 

Ei fierbeau peştii într-o oală mare  sau chiar într-un cazan (depinde câte guri erau de hrănit), împreună cu câteva legume de prin curte – ceapă, morcovi, cartofi  - şi o „dregeau“ cu zer. 

Astăzi, storceagul e adaptat vremurilor, iar micii sturioni au fost înlocuit cu bucăţi bune şi mari de sturion: morun, cegă, nisetru. Lipovenii spun că este obligatoriu ca în storceag să fi folosiţi doar sturioni, orice alt peşte – somn, crap, ştiucă îl transfomă într-o banală ciorbă. Totodată, zerul a fost înlocuit cu smântână

Iată cum se prepară storceagul din Sfântu Gheorghe

Ingrediente

1 cap sturion (cegă, nisetru, păstrugă, morun) 4 rondele sturion (600 g) 2 cepe 2 morcovi 2-3 cartofi 300 ml smântână de gătit (20% grăsime) 2 gălbenuşuri mărar

Speli foarte bine capul de peşte şi îl pui la fiert în apă cât să-l acopere. Îndepărtezi spuma, iar după ce clocoteşte îl mai laşi 10-15 minute. 

Între timp speli rondelele de sturion, le tai în bucăţi potrivite şi le sărezi.

Cureţi legumele,mărunţeşti cepele şi morcovii, tai cuburi cartofi.

Pui peştele şi legumele în oală şi le mai fierbi până ce sunt gata, aproximativ 15 minute. 

Între timp, amesteci gălbenuşurile cu smântâna de gătit. Torni un polonic de zeamă, amestecând energic, apoi răstorni acest amestec în ciorbă şi opreşti focul. Dacă e nevoie, mai pui sare.

Serveşti ciorba fierbinte, cu mărar proaspăt tocat.

FOTO: Shutterstock



Recente

Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg