De ce a fost considerat ketchupul o legumă şi alte ciudăţenii despre cel mai popular sos din lume
Ketchup-ul ar putea părea un produs al epocii moderne, dar adevărul este că există, ăn variante pe care o ştim cu toţii, de aproape două secole şi doar s-a transformat de-a lungul vremii. Iată câteva ciudăţenii despre acest sos fără de care astăzi mâncarea ar fi de neconceput.
Prima formă de ketchup datează de acum aproximativ 1.500 de ani, fiind, la origine, un sos de peşte din Asia.
Exploratorii europeni au adus acasă acest sos şi au încercat să-l reproducă, dar nu au reuşit, deoarece boabele de soia din componenţa sa nu erau cultivate în Europa. Au încercat să le înlocuiască cu diverse ingrediente, printre care ciupercile, aşa a apărut ketchup-ul de ciuperci
Deoarece europenii au crezut multă vreme că roşiile sunt otrăvitoare, nu s-au gândit să le adauge în componenţa sosului. Americanii au fost cei care le-au folosit prima dată la fabricarea ketchup-ului. Prima reţetă scrisă pentru ketchup de roşii este din 1812 şi aparţine unui agricultor din Philadelphia, James Mease. Reţeta lui Mease a inclus mirodenii, coniac şi, bineînţeles, roşii.
Un medic din Ohio, John Cook Bennett, a creat un sos de roşii în 1834 şi a spus că poate trata diareea, indigestia şi reumatismul. Apoi a creat nişte pastile cu extract din acest sos, iar în SUA s-a declanşat o adevărată isterie până în 1840. Vânzările au fost uriaşe, iar oamenii ajunseseră să creadă că aceste tablete sunt un panaceu universal care vindecă orice boală.
Tot în SUA, în anii 1980, ketchup-ul a fost considerat o... „legumă“. Ca urmare a reducerilor bugetare, şcolile au avut probleme în aprovizionarea cu fructe şi legume pentru mesele elevilor, iar calitatea mâncării din cantinele şcolare a scăzut. Drept urmare, preşedintele de la cea vreme, Ronald Reagan, a dat o directivă care preciza că orice produs sau derivat care are în componenţă legume, poate fi considerat legumă şi inclus în meniul copiilor. Inclusiv ketchupul.
În 97% din locuinţele din întreaga lume găsim ketcup.
FOTO Shutterstock