Diferenţa dintre pilaf şi risotto

1 64318 original jpg jpeg

Cunoscut de mii de ani, uşor de gătit şi depozitat, cu valori nutritive apreciate, orezul este de mai multe tipuri şi se foloseşte în diverse feluri de mâncare. Împărţirea acestuia se face în principal din perspectiva formei (orez cu bob lung şi orez cu bobul rotund) şi a modului de preparare, respectiv a modului de prezentare a produsului final (orez pufos şi orez lipicios).

Există patru tehnici principale de preparare a orezului:pregătirea la abur,fierberea,pilaful şi risotto. Vom prezenta astăzi doar ultimele două variante,cu atât mai mult cu cât există destui cititori care nu prea înţeleg prin ce se diferenţiază risotto-ul de tradiţionalul pilaf.

 

Cum gătim orezul prin metoda „pilaf”

Este o metodă foarte populară în India,Mexic şi Orientul Mijlociu,dar cu siguranţă aţi mâncat pilaf şi în România,gătit de mama sau de bunica. Pentru a obţine un pilaf gustos,începem prin a adăuga puţin ulei de măsline într-o cratiţă cu fundul gros,peste care punem ceapă tăiată mărunt,totul la foc mediu. Când aceasta a devenit translucidă,adăugăm orezul şi amestecăm astfel încât să fie acoperit de combinaţia de ulei şi ceapă. După câteva minute,vom adăuga lichidul,care de obicei nu este apă,ci o supă (de pui sau de legume dacă preparatul este vegetarian). Amestecăm,aducem la punctul de fierbere şi fie dăm focul foarte mic,acoperind vasul cu un capac,fie dăm la cuptor până când orezul este gata. Se pot adăuga,spre final,diverse plante aromatice sau,după preferinţă,fructe (stafide,smochine,curmale,caise confiate etc.) şi/sau diferite tipuri de alune. Lăsăm orezul să se odihnească în cratiţă câteva minute înainte de a-l afâna cu o furculiţă şi a-l servi fie ca garnitură la felul principal,fie de sine stătător.