Lasagna cu tofu și ciuperci, preparat de post, săţios şi savuros
Pe măsură ce zilele se răcesc, nu este nimic mai bun decât să te bucuri de o masă de seară reconfortantă, dar nu prea grea. O lasagna cu tofu şi ciuperci nu-ţi va creşte exagerat de mult aportul caloric şi este potrivită când ţii post sau dacă ai o dietă vegană.
Această lasagna vegană consistentă este lipsită de produse de origine animală, dar îţi aduce un plus de proteine, fibre şi vitamine din complexul din tofu şi ciuperci, prezente printre ingrediente. În umplutură, se pune şi spanac, o sursă importantă de fier.
Lasagna vegană este o versiune fără lactate sau carne a unuia dintre cele mai îndrăgite preparate reconfortante italo-americane. Acest fel de mâncare special este alcătuit din straturi de foi speciale pentru lasagna, sos de roșii și tofu. Poţi varia ingredientele şi-ţi poţi face propria lasagna vegană, adăugând legume ca dovleceii, sau proteine vegetale, cum ar fi lintea. În loc de apă, poţi pune supă de pui dacă nu ţii post sau nu eşti vegan.
Ingrediente pentru patru porţii
Pentru sos:
700 g roșii pasate
200 ml apă
40 ml ulei de măsline
2 căței de usturoi
1 ceapă
oregano
sare
fulgi de ardei iute
Pentru umplutură:
250 g tofu
250 g spanac
250 g ciuperci
30 ml ulei
1 pachet foi de lasagna
Te-ar mai putea ajuta: Reţetă de post. Chiftele turcești, cu linte şi bulgur
Mod de preparare
Pentru sos, încingi uleiul și călești ceapa tocată până devine sticloasă. Adaugi roșiile, usturoiul tocat, torni apa și condimentezi cu oregano, sare și fulgi de ardei iute, după gust. Lași să fiarbă, la foc mic, până se îngroașă ușor sosul. Dai deoparte și lași la răcit.
Pentru umplutură, încingi uleiul și călești ciupercile și spanacul tocat, până când scade apa lăsată. Dai deoparte și omogenizezi compoziția cu tofu ras.
Vezi și: Sarmale cu pește, pentru zilele de post cu dezlegare la peşte
Prepari foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Pui două linguri de sos într-o tavă și-l întinzi, apoi un strat de foi de lasagna, un strat de sos, un strat de umplutură, apoi un nou strat de foi, din nou sos, umplutură și termini cu un strat de foi, peste care torni sosul rămas. Dai tava la cuptor, la 180 °C, până se rumenește lasagna.
FOTO: Shutterstock