Plăcintă cu legume coapte, hrănitoare și sățioasă

O plăcintă cu legume coapte se prepară foarte ușor, cu atât mai mult dacă ai la îndemână un aluat. Îţi propunem o reţetă rapidă pentru masa de prânz sau seară!

image

Legumele coapte au un gust incredibil şi sunt mai bine potrivite în cazul în care ai probleme de stomac. De aceea îţi prezentăm această plăcintă în care poţi să pui toate legumele care îţi plac!

Nutriționiștii atrag atenţia că, deși supunerea legumelor la căldură intensă le face mai sățioase, le păstrează conţinutul de fibre, le menţine sărace în calorii și bogate în minerale. Gătirea legumelor duce la niveluri mai scăzute ale anumitor nutrienți, în special vitaminele solubile în apă, precum C și unele vitamine B, dar este un compromis, deoarece gătitul poate face, de asemenea, unii nutrienți mai ușor de absorbit de către organism. Roșiile fierte, de exemplu, oferă niveluri mai ridicate de licopen, care poate avea beneficii cardiovasculare, iar morcovii fierți au niveluri mai mari de carotenoizi, bogați în antioxidanți.

Ingrediente pentru patru porţii

1 pachet aluat foietaj

200 g dovleac

1 ardei

1 morcov

1 ceapă

200 g ciuperci

1 ou

30 g brânză rasă

4-5 căței de usturoi

30 ml ulei de floarea-soarelui

semințe de floarea-sarelui și de susan

Te-ar mai putea interesa: Plăcintă grecească de spanac şi brânză feta

Mod de preparare

Descojești dovleacul și-l tai cubulețe. Tai cuburi ceapa, iar ardeiul, morcovul și ciupercile le tai bucăți mari. Cureți cățeii de usturoi, apoi îi pisezi și-i amesteci cu legumele crude și uleiul.

Pui legumele la cuptor, într-o tavă cu hârtie de copt, la 190 °C, pentru aproximativ 40 de minute, până când furculița intră cu ușurință în ele. Le scoți și le lași la răcorit.

Vezi şi: Plăcintă cu carne de vită şi ciuperci

Întinzi o foaie de foeitaj într-o tavă tapetată și pui deasupra legumele coapte. Pui deasupra a doua foaie de blat, pe care o ungi cu oul bătut și presari deasupra brânza rasă și, dacă vrei, semințe de floarea-soarelui și susan.

Înțepi aluatul din loc în loc cu furculița și dai plăcinta la cuptor, la 180 °C, o jumătate de oră.

FOTO: Shutterstock