Preparate de Paşte din Moldova
Poţi avea şi anul acesta masa plină cu bucate delicioase, tradiţionale, menite să strângă cât mai multă lume alături. În acest articol, acordăm atenţie celor mai bune preparate de Paşte din Moldova.
Fă-ţi lista din timp şi cumpără toate cele necesare ca să găteşti cele mai bune mâncăruri cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşte. Să ştii că nu trebuie să apelezi la reţete scumpe,ca să faci preparate sofisticate şi cu gust de neuitat.
Preparate de Paşte din Moldova-Aperitive
O masă de sărbătoare este bine să cuprindă minimum trei aperitive şi tot atâtea salate. Ambele tipuri de mâncare deschid meniul şi stimulează apetitul,deci trebuie să fie colorate şi „vesele“. Salatele verzi nu trebuie să lipsească de pe masă,la care poţi adăuga şi amestecuri cu pătrunjel,ceapă verde,leurdă (cu gust de usturoi mai delicat).
Ciorbe:ciorbă rădăuţeană
După salate,o ciorbă este ideală pentru moldoveni. Aceştia spun că o ciorbă sau o supă caldă are rolul de a „deschide“ stomacul,numai bine pentru celelalte feluri. Prepară o supă sau o ciorbă actrită de burtă sau de miel,în care să pune multe verdeţuri.
Ciorbele ajută digestia,de exemplu ciorba de peşte dobrogeană. Dacă vrei să surprinzi în cel mai plăcut invitaţii,găteşte o ciorbă rădăuţeană.
Pentru a o prepara,ai nevoie de:2 bucăti de piept de pui,2 morcovi,2 rădacini de pătrunjel sau 1 rădăcină de păstârnac,1 ardei gras,1 ceapămedie,3 linguri de oţet,2 gălbenuşuri,500 gr. smântăna,1 lingură de făină,sare,verdeaţă tocată,5 căţei de usturoi.
Drob şi friptură de miel
În partea de nord a ţării,drobul de mielse mai numeşte cighir. Îl poţi face după metoda clasică,în tavă,sau sub formă de tartă,brioşe,guguluf ori îmbrăcat în bacon,aluat fraged ori foietaj.
Iată o reţetă de drob de miel cu smântână,pentru care vei primi aplaude şi în a treia zi de Paşte.
Pentru a-l prepara,îţi trebuie 500 g măruntaie (inimă,ficat,plămâni,rinichi),prapur,2 ouă,1 felie de pâine,1 lingură smântână,1 lingură verdeaţă tocată (mărar,pătrunjel),2 fire de ceapă verde,sare,piper,1 lingură untură.
Fierbi măruntaiele şi le treci prin maşina de tocat carne,apoi adaugi ouăle,miezul de pâine înmuiat în puţin lapte,sarea şi piperul,smântâna,verdeaţa tocată (mărar,pătrunjel şi ceapa verde). Speli prapurul bine,în mai multe ape,apoi ungi cu puţină untură o tavă/formă pentru chec cu marginile joase. Întinzi prapurul în tavă/formă,astfel încât să rămână din el şi pe margini,ca să-l întorci peste umplutură. Amestecul de carne se aşază peste prapur în tavă,apoi se nivelează cu o lingură ca să fie stratul de aceeaşi grosime. Se întorc marginile prapurului deasupra umpluturii şi se coace la cuptor timp de aproximativ 30 de minute.
Cozonac şi pască
Pe nicio masă de Paşte nu trebuie să lipsească pasca şi cozonacii. Sunt şi reţete de cozonaccare se fac rapid,fără să se frământe mult aluatul. Dacă vrei,însă,să faci un cozonac pur moldovensc,trebuie să iei în calcul că acesta nu e prieten cu dietele. Un cozonac moldovenesc trebuie făcut cu multe gălbenuşuri,cu unt şi lapte gras,şi trebuie frământat cel puţin o oră,spune Gona Bradea,pe site-ul pofta-buna.com.
Ouăle roşii
Simbolul sărbătorii rămân ouăle roşii. În Moldova,în dimineaţa de Paşte,se ia o cană cu apă,în care se pun un ban şi un ou roşu. Fiercare membru al familiei se spală cu această apă pe faţă şi mâini,ca să fie sănătos şi roşu în obraji tot anul. Cine se spală ultimul,ia oul şi banul,ca să aibă noroc la bani şi ouă. Asta nu înseamnă că poţi fenta destinul,trezindu-te ultimul,ca să amâni rândul la spălat.