Răsfăț culinar de Crăciun! Cu aceste rețete n-ai cum să dai greș!
Sunt zile de foc pentru cei care doresc să-ți pregătească singuri toate bunătățile de Crăciun. Te numeri printre ei? Îți venim în ajutor cu rețete de sezon grustoase și aspectuoase: sarmale în foi de varză, ceafă de porc la cuptor, tartine cu somon, cannelloni gratinați.

Tartine cu somon
4 porții
10’
dificultate ușoară
Ingrediente
8 felii de pâine toast
150 g cremă de brânză
4 file somon afumat
12 biluțe mozzarella
12 roșii cherry
sare
Mod de preparare
Freci crema de brânză, la temperatura camerei, cu sare, după gust. O întinzi pe feliile de pâine, apoi așezi pe jumătate dintre ele fileurile de somon.
Pui peste ele restul de felii de pâine și decupezi din ele steluțe cu ajutorul formelor. Înfigi în ele scobitori și așezi deasupra roșii cherry și biluțe de mozzarella.

Sarmale în foi de varză
8 porții
1 h 30’
dificultate medie
Ingrediente
1 kg carne, amestec vită și porc
200 g orez
4 cepe
1 morcov
2 ouă
40 g pastă de tomate
20 g făină
60 ml ulei
1 praf de sare
piper
100 ml borș crud
1 varză murată
smântână, pentru servit
Te-ar mai putea interesa: Sarmalele leneşului. Reţeta rusească face furori: te scuteşte de muncă şi îţi salvează timp
Mod de preparare
Cureți cepele, le toci și le călești în uleiul încins până când devin sticloase. Adaugi morcovul curățat și ras, orezul spălat și mai lași la călit cinci minute, apoi dai deoparte și lași la răcorit. Adaugi carnea, ouăle, pasta de tomate, făina, sare și piper, după gust, și omogenizezi.
Îndepărtezi cotorul de la varză și-l toci mărunt, apoi așezi în oală o parte din el. Lași frunzele la desărat una-două ore în apă, schimbând-o constant. Dacă sunt prea mari, tai frunzele în jumătate. Pui câte o lingură de umplutură în fiecare frunză, înfășori sarmalele și le pui în oală, una după alta.
Vezi și: Sarmalele, portdrapelul mâncărurilor tradiţionale româneşti. „Repetăm obsesiv că nu le-am inventat“
Pui deasupra restul de cotor de varză tocat.Torni borșul peste sarmale și completezi cu apă cât să le acoperi. Așezi deasupra un capac și fierbi sarmalele, la foc mic, aproximativ două ore, până când se înmoaie varza. Le servești, dacă vrei, cu smântână.

Ceafă de porc la cuptor
4 porții
2h
dificultate medie
Ingrediente
1 kg ceafă de porc
2-3 cepe
4 cartofi
400 ml bere neagră
sare
piper
boabe de muștar
boia de ardei
20 g muștar
Mod de preparare
Cureți cepele și le tai solzișori. Condimentezi carnea cu sare, piper, boia de ardei și o ungi cu muștar. Crestezi ceapa de porc din loc în loc și înfigi în ea bucățile de ceapă. O așezi într-o tavă tapetată. Pui pe deasupra boabele de muștar și torni lângă ea berea. O acoperi cu o folie și o dai la cuptor, la 200 °C, 70 de minute.
Îndepărtezi apoi folia, așezi în tavă cartofii condimentați cu sare, și mai ții tava la cuptor alte 20 de minute, până când se rumenește carnea și cartofii s-au păstruns.

Cannelloni gratinați
4 porții
1 h 30’
dificultate medie
Ingrediente
250 g cannelloni
100 g mozzarella
Pentru umplutură:
500 g carne tocată vită și porc
30 ml ulei
1 ceapă
4 căței de usturoi
200 g roșii pasate
20 g pastă de tomate
sare
piper
oregano
Pentru sosul Bechamel:
60 g făină
75 g unt
800 ml lapte
sare
piper
nucșoară
Mod de preparare
Toci ceapa și o călești în ulei până devine sticloasă. Adaugi carnea și o mărunțești cât mai bine pentru a se pătrunde uniform și a nu se forma cocoloașe. O condimenezi cu oregano, sare și piper, după gust, și o lași să fiarbă, la foc mic, până scade apa lăsată. Adaugi cățeii de usturoi pisați, pasta de tomate, roșiile pasate și lași să fiarbă până scade compoziția.
Pentru sosul Bechamel, topești untul într-o tigaie, adaugi făina și amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe. După două minute, torni laptele, condimentezi cu sare, piper și nucșoară, după gust și amesteci energic pentru a se omogeniza compoziția. Lași să fiarbă, la foc, amestecând constant, până se îngroașă sosul Bechamel. Dai deoparte. Prepari cannelloni conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi îi lași la răcit. Îi umpli cu compoziția de carne și-i așezi unul după altul într-o tavă.
Torni peste cannelloni sosul Bechamel și deasupra presari mozzarella rasă. Încingi cuptorul la 180 °C și ții tava aproximativ 40 de minute, până se rumenește ușor pe deasupra.
FOTO: Shutterstock


































