Reteţă de musaca. Găteşte musaca grecească, aromată acasă la tine!

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare tradiţională din Grecia este, cu siguranţă, musacaua. Nu există tavernă care să nu servească acest preparat. Până să-l savurezi în vacanţe, îţi oferim reţeta pentru a te bucura de acest deliciu în propria casă.

image

Musacaua este un preparat tradițional grecesc, făcut cu vinete și carne tocată, completate cu un sos bechamel delicios de cremos. Originile acestui fel de mâncare emblematic pot fi urmărite încă din cele mai vechi timpuri. A fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate bizantină din secolul al X-lea.

De-a lungul secolelor, musacaua a devenit parte integrantă a culturii grecești, iar popularitatea sa s-a răspândit în toată Europa și nu numai. Acest fel de mâncare clasic combină straturi de vinete, cartofi și carne tocată cu sos bechamel și brânză. Combinația are ca rezultat o masă bogată și aromată, care este perfectă pentru prânz sau cină.

Ingrediente necesare pentru patru porţii

Pentru umplutură:

700 g carne de vită sau de miel, tocată

3 căței de usturoi

1 ceapă

30 ml ulei

100 ml vin roșu, sec

400 g roșii pasate

50 ml pastă de tomate

2 frunze de dafin

oregano

sare

piper

1 kg vinete, medii

100 g parmezan

Pentru sosul Bechamel:

60 g unt

60 g făină

600 ml lapte

nucșoară, opțional

sare

piper

Te-ar mai putea interesa: Salată grecească, cea mai sănătoasă reţetă

Cum să faci musaca grecească

Tai vinetele felii de aproximativ cinci milimetri grosime și le sărezi pe ambele părți. Le lași aproximativ o jumătate de oră, să iasă amăreala, apoi le ștergi cu prosoape de hârtie.

Între timp, cureți ceapa, o toci și o călești în ulei până devine sticloasă. Adaugi carnea și amesteci bine pentru a o fărâmița. Pui frunzele de dafin și lași să fiarbă până scade apa lăsată, apoi torni apă caldă cât să o acoperi.

După ce s-a pătruns carnea, torni vinul și adaugi roșiile pasate, combinate cu pasta de tomate. Condimentezi cu sare, piper, oregano, adaugi cățeii de usturoi și lași să fiarbă, tigaia fiind acoperită, până se îngroașă sosul.

Pentru Bechamel, topești untul într-o tigaie, adaugi făina și amesteci energic. Torni laptele încet și amesteci pentru a nu se forma cocoloașe. Continui să amesteci până se îngroașă sosul, apoi dai îl deoparte și-l condimentezi cu sare, piper și nucșoară, după gust.

Vezi și: Prăjitură grecească cu lapte

Ungi o tavă dreptunghiulară cu puțin ulei, așezi un strat de vinete, apoi stratul de carne, parmezanul, din nou vinete, sosul Bechamel și un strat de felii de vinete. Dai musacaua la cuptor, la 240 °C, aproximativ 30 de minute, până se pătrund și se rumenesc vinetele.

FOTO: Shutterstock



Recente

Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg