Reteţă de musaca. Găteşte musaca grecească, aromată acasă la tine!

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare tradiţională din Grecia este, cu siguranţă, musacaua. Nu există tavernă care să nu servească acest preparat. Până să-l savurezi în vacanţe, îţi oferim reţeta pentru a te bucura de acest deliciu în propria casă.

image

Musacaua este un preparat tradițional grecesc, făcut cu vinete și carne tocată, completate cu un sos bechamel delicios de cremos. Originile acestui fel de mâncare emblematic pot fi urmărite încă din cele mai vechi timpuri. A fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate bizantină din secolul al X-lea.

De-a lungul secolelor, musacaua a devenit parte integrantă a culturii grecești, iar popularitatea sa s-a răspândit în toată Europa și nu numai. Acest fel de mâncare clasic combină straturi de vinete, cartofi și carne tocată cu sos bechamel și brânză. Combinația are ca rezultat o masă bogată și aromată, care este perfectă pentru prânz sau cină.

Ingrediente necesare pentru patru porţii

Pentru umplutură:

700 g carne de vită sau de miel, tocată

3 căței de usturoi

1 ceapă

30 ml ulei

100 ml vin roșu, sec

400 g roșii pasate

50 ml pastă de tomate

2 frunze de dafin

oregano

sare

piper

1 kg vinete, medii

100 g parmezan

Pentru sosul Bechamel:

60 g unt

60 g făină

600 ml lapte

nucșoară, opțional

sare

piper

Te-ar mai putea interesa: Salată grecească, cea mai sănătoasă reţetă

Cum să faci musaca grecească

Tai vinetele felii de aproximativ cinci milimetri grosime și le sărezi pe ambele părți. Le lași aproximativ o jumătate de oră, să iasă amăreala, apoi le ștergi cu prosoape de hârtie.

Între timp, cureți ceapa, o toci și o călești în ulei până devine sticloasă. Adaugi carnea și amesteci bine pentru a o fărâmița. Pui frunzele de dafin și lași să fiarbă până scade apa lăsată, apoi torni apă caldă cât să o acoperi.

După ce s-a pătruns carnea, torni vinul și adaugi roșiile pasate, combinate cu pasta de tomate. Condimentezi cu sare, piper, oregano, adaugi cățeii de usturoi și lași să fiarbă, tigaia fiind acoperită, până se îngroașă sosul.

Pentru Bechamel, topești untul într-o tigaie, adaugi făina și amesteci energic. Torni laptele încet și amesteci pentru a nu se forma cocoloașe. Continui să amesteci până se îngroașă sosul, apoi dai îl deoparte și-l condimentezi cu sare, piper și nucșoară, după gust.

Vezi și: Prăjitură grecească cu lapte

Ungi o tavă dreptunghiulară cu puțin ulei, așezi un strat de vinete, apoi stratul de carne, parmezanul, din nou vinete, sosul Bechamel și un strat de felii de vinete. Dai musacaua la cuptor, la 240 °C, aproximativ 30 de minute, până se pătrund și se rumenesc vinetele.

FOTO: Shutterstock



Recente

portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg