Reţeta de socată a bunicii. Redescoperă gustul copilăriei

Reteta socata jpeg

Micile flori de soc, amestecate cu lămâie şi zahăr, dau naştere unei bături parfumate. Am putea spune că este un alt fel de limonadă, dulce-acrişoară, cu un gust deosebit. Iată o reţetă rapidă de socată ce vă va aduce aminte de gustul extraordinar al aromelor naturale.

Socul este cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice încă de pe vremea Romei Antice,  când florile lui erau utilizate pentru efectul diuretic. Între timp,au fost descoperite şi alte beneficii pe care le aduce pentru sănătate.Citeşte aici despre leacurile din florile de soc.

Remediile preparate din florile, frunzele, fructele şi din scoarţa de soc sunt indicate pentru calmarea nevralgiilor, a durerilor reumatice, dar şi pentru combaterea infecţiilor respiratorii şi a unor afecţiuni ginecologice. În plus, socata te ajută să slăbeşti şi să ai o piele mai frumoasă.

Iată de ce ingrediente aveţi nevoie şi cum se prepară o socată ca cea a bunicii: 

Ingrediente pentru socată

  • 10-12 flori mari soc (se pot adauga şi mai multe dacă doriţi să fie mai concentrat)
  • 1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
  • 2-3 lămâi mari
  • 8 litri de apă rece
  • un borcan de 10 litri

Cum se prepară socata

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculiţe, înflorite şi culese pe soare. Rupeţi tulpina şi lăsaţi doar florile.

socata reteta jpg jpeg

Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi şi curăţate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra şi pentru a evita ca socata să devină amară). Dacă nu dorim să punem bucăţi întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor.

De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii şi o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă şi zahăr după gust. Cantităţile de soc, apă, lămâie şi zahăr diferă în funcţie de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm şi o punem la frigider. Se serveşte rece.

În varianta în care folosim miere în loc de zahăr, socata are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante.

Sursă: alba24.ro