Reţetă vegană, fără gluten: tocăniță indiană de năut
Această tocăniţă cu năut este numită Chana Masala şi este un curry indian vegan și fără gluten, făcut cu două ingrediente cheie: chana, adică năut și masala, un amestec de condimente. Este consistent, simplu de făcut și foarte aromat.
Tocăniţa indiană cu năut sau Chana Masala este un preparat aromat din nordul Indiei, cunoscut în întreaga lume. Este făcut cu năut, ceapă, roșii, condimente și ierburi, fiind potrivit în dieta fără gluten.
Se găsesc mai multe rețete diferite de tocăniţă indiană cu năut, iar aceasta este destul de simplă. Pentru a-ţi fi mai uşor s-o prepari, foloseşte un amestec simplu de condimente, foi de dafin, cuișoare, coriandru, turmeric, garam masala, chimen, pudră de ardei iute, ghimbir, sare, piper.
Rețeta noastră este făcută cu năut la conservă, dar poţi folosi şi năut uscat pe care îl laşi la hidratat, peste noapte, urmând să-l găteşti într-o oală sub presiune circa o oră sau la foc mare, într-o oală obişnuită, timp de patru ore. Năutul la conservă face întreaga reţetă mult mai ușoară și rapidă.
Ingrediente pentru patru porţii
750 g năut din conservă
200 ml apă
5 cepe
200 ml roșii pasate
30 ml ulei
1 frunză de dafin
2 cuișoare
sare
10 g ghimbir
¼ linguriță turmeric
½ linguriță chilli
1 linguriță garam masala
1 linguriță coriandru pudră, opțional
Vezi și: Tocaniţă de vită cu linte
Mod de preparare
Încingi uleiul într-o cratiță și pui frunza de dafin și cuișoarele. Când încep să se frigă, adaugi cepele tocate și le lași până când devin sticloase.
Torni roșiile pasate, apa și, după zece minute, pui turmericul, ghimbirul ras, chilli, garam masala și pudra de coriandru.
Lași să clocotească sosul aproximativ cinci minute, apoi scoți frunza de dafin și pasezi sosul cu blenderul.
Te-ar mai putea interesa: Cum să faci farinata, tartă în stil italian, fără gluten
Adaugi năutul spălat și scurs și lași să fiarbă aproximativ 10-15 minute, până scade sosul. Condimentezi cu sare, după gust.
FOTO: Shutterstock