Se numeşte Tempeh şi este proteina favorită a vegetarienilor. Ce beneficii are şi cum se consumă
Tempeh este un produs mai puţin cunoscut din soia, care este preferat de vegetarieni pentru cantitatea mare de proteine pe care o conţine. Iată care sunt beneficiile sale pentru sănătate şi cum se poate consuma acest preparat!
Fie că încerci să reduci aportul de carne din dieta ta sau poate deja ai adoptat un regim vegetarian sau vegan, tempeh poate fi o alternativă sănătoasă de înlocuire a cărnii sau a peştelui. Tempeh îşi are originea în Indonezia şi a fost descoperit în anul 1600. Pe la începutul secolului al XX-lea, a început să fie popular în toată Asia, mai întâi fiind preferat de japonezi, iar mai apoi de indieni. În cele din urmă, la sfârşitul anului 1950, tempeh a migrat spre Statele Unite, iar mai apoi spre Europa. Tempeh este făcut din soia gătită, uşor fermentată şi transformată într-un preparat care seamănă cu o bucată de chec. Mulţi producători adaugă la prepararea tempeh, nuci seminţe sau alte legume, care îi dau un gust special. Tempeh poate fi găsit pe site-urile de specialitate, în magazinele cu specific asiatic şi în magazinele cu alimente sănătoase.
Care sunt beneficiile acestui preparat
Această proteină vegetală este bogată în mulţi nutrienţi şi în proteine, este săracă în grăsimi şi în calorii. Este o opţiune bună pentru persoanele care ţin post, sunt vegetariene sau vegane, deoarece înlocuieşte cu succes proteinele din carne.
Pentru că are un conţinut scăzut de grăsimi saturate, (care sunt înlocuite cu grăsimile sănătoase precum, cele polinesaturate şi mononesaturate) tempeh protejează sănătatea inimii. De asemenea, nu conţine colesterol.
Totodată, tempeh te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Proteinele din acest preparat, te vor face să te simţi mai plin după ce ai mâncat, iar aportul mare de fibre este util pentru scăderea în greutate.
Cum se consumă?
Tempeh are un gust pătrunzător, similar cu gustul ciupercilor şi poate lua oricând aroma unui sos sau gustul condimentelor. Poate fi consumată întreagă, zdrobită, tocată şi chiar poate fi pusă pe grătar, prăjită, adăugată în supe, în salate sau în ciorbe. Cu toate că tempeh se poate mânca direct din pachet, se recomandă să înmoi tempeh înainte de a-l găti sau de a-l adăuga în mâncare, pentru un plus de savoare. De reţinut este că tempeh se poate depozita în frigider, în ambalajul său original, până la 10 zile şi nu poate fi îngheţat.
(Tempeh prăjit în ulei de măsline, cu sos de soia, susan şi condimente)
Ce riscuri are
Este sigur şi sănătos să consumi zilnic acest preparat, chiar două sau trei porţii pe zi. Dar dacă eşti alergic sau sensibil la soia, va trebui să eviţi şi tempeh! Totodată, persoanele care au intoleranţă la gluten, trebuie să ştie că tempeh poate conţine gluten, din anumite boabe. Este indicat să citeşti cu atenţie eticheta produsului.
Sursă foto: Shutterstock