Trucuri pentru cea mai bună piftie: ce carne se pune, cât se fierbe, cum se filtrează lichidul

1 shutterstock 1206914107 jpg jpeg

Piftia e un preparat tradiţional care nu lipseşte de la masa de Crăciun sau de Revelion, însă o întâlnim în gastronomia multor popoare, fie că vorbim de carne, peşte, legume sau ouă în aspic. Deşi se prepară şi din cocoş sau curcan, cea mai populară piftie rămâne cea de porc.

Cotoroage, răcitură, piftie, oricum am numi acest fel de mâncare, el este întâlnit şi apreciat peste tot în ţară. În Ardeal şi Banat se serveşte cu boia dulce sau iute presărată deasupra, cu hrean în oţet sau sos de hrean în smântână. În Moldova se mănâncă cu mămăliguţă fierbinte şi ardei iute murat în oţet, iar în sudul ţării se serveşte cu muştar. Oricare ar fi sosurile sau garniturile preferate alături de piftie, aceasta rămâne unul dintre preparatele cele mai consumate de sărbători.

Piftia e un preparat laborios, care trebuie pregătit în cantitate mare. Nu se poate face piftie pentru 1-2 persoane, pentru faptul că e nevoie de multă materie primă din care să se obţină gelatina care să coaguleze mâncarea.

Cele mai bune bucăţi de carne din care se poate obţine gelatina sunt: picioarele de porc, ciolanul de porc, urechile de porc, căpâţâna de porc, şoriciul. Toate acestea trebuie foarte bine pârlite, curăţate şi spălate înainte de a fi puse la fiert.

Alături de ele, în piftie se foloseşte şi carne macră de porc (pulpă, spată) şi limbă de porc.

Toată carnea se pune la fiert în multă apă rece cu sare, la foc mediu şi se fierbe un timp îndelungat, 4-5 ore, până ce carnea se desprinde de pe oase. Apa trebuie pusă toată de la început. Calculaţi astfel încât după ce carnea este bine fiartă, în oală să mai rămână jumătate sau chiar un pic mai puţin din cantitatea iniţială de lichid.

Se scoate carnea din zeamă şi se lasă la răcit ambele. Când carnea s-a răcorit, se alege de pe oase, având grijă să căutaţi fiecare bucată de os (în special la picioarele de porc). Se înlătură grăsimea. Se aşează alternativ pe platouri sau în castroane bucăţi de carne macră, şorici, cartilagii, limbă.

Când zeama s-a răcit, se ia cu o lingură toată grăsimea întărită de la suprafaţă. Zeama se pune din nou pe foc, iar acum este momentul să adăugaţi usturoiul zdrobit (după gust) şi piperul măcinat sau zdrobit grosier. Când e pe punctul de a da în clocot, stingeţi aragazul şi lăsaţi acoperit cu un capac 10 minute. Dacă este cazul, mai puteţi adăuga sare, după gust.

Pentru a obţine o zeamă clară şi curată, atunci când o strecuraţi şi o turnaţi peste bucăţile de carne de pe platouri, puneţi în sită un strat de tifon şi unul de vată de bumbac, care trebuie schimbate atunci când se îmbibă prea tare cu resturile din zeamă.

Piftia se lasă într-o cameră răcoroasă, până se încheagă uşor, apoi se transferă la frigider, iar după câteva ore poate fi servită.

FOTO Shutterstock  Recente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg