Trucuri pentru cea mai bună şi uşoară salată de icre. Ce trebuie să faci chiar la început ca să nu se taie
Tradiţia spune că de Revelion trebuie să mâncăm peşte, pentru a avea prosperitate în noul an şi pentru a „înota“ printre necazuri aşa cum înoată peştele în apă. Dincolo de tradiţie şi de superstiţii, din punct de vedere nutriţional, carnea de peşte este extrem de sănătoasă, de aceea avem un motiv în plus s-o consumăm la cât mai multe mese, inclusiv de Anul Nou.
Peştele conţine proteine uşor de digerat, fiind bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3, vitaminele A, D, E, B12, dar şi minerale precum potasiu, fier, iod, fosfor şi seleniu. Aceste substanţe ajută dezvoltarea cognitivă, îmbunătăţesc vederea şi întăresc sistemul imunitar. Datorită conţinutului de fier, consumul regulat de peşte previne anemia, iar vitamina D este esenţială în absorbţia şi fixarea calciului, asigurând oase puternice şi o dantură sănătoasă.
În plus, diferitele specii de peşte pot fi preparate în fel şi chip: antreuri delicioase, supe şi ciorbe, feluri principale. Nimic nu se iroseşte de la peşti, iar organele lor reproducătoare, lapţii şi icrele, sunt adevărate delicatese.
Salata de icre este unul dintre antreurile preferate ale românilor şi, cu toate că există zeci de producători şi de sortimente în magazine, nimic nu se compară cu una făcută în casă.
Însă este un preparat sensibil, care se poate transforma rapid într-un eşec. Nu şi dacă ştii principalul truc, prima operaţiune pe care trebuie să o faci când începi să o pregăteşti.
Mulţi dintre cei care au încercat să prepare acasă salata de icre au renunţat după tentative nereuşite şi ingrediente scumpe aruncate. Dacă icrele de crap sau de hering sunt comercializate la preţuri permisive, icrele de ştiucă (Foto 3 Galerie), de exemplu, sunt o delicatesă care costă în jur de 400 de lei kilogramul.
Salata de icre este o emulsie de tipul maionezei, în care se mixează o proteină (icrele) cu o grăsime (uleiul). Iar dacă lucrurile par să înceapă bine, se sfârşesc rapid prost: uleiul şi icrele se separă, iar salata se „taie“. Nu este din cauza faptului că nu aţi amestecat în acelaşi sens, sensul sau sensurile de amestecare nu intervin asupra structurii. Nici pentru faptul că aţi turnat mai mult ulei deodată, deşi precaut este să o faceţi treptat.
Principalul truc pentru ca salata să nu se taie este chiar primul pas al procesului de preparare. Mai întâi, icrele trebuie mixate/amestecate singure, 1-2 minute, fără ulei. Abia când pelicula care înconjoară bobiţele este spartă, icrele vor putea absorbi mai bine uleiul.
Pe măsură ce adăugaţi ulei peste icre şi mixaţi, compoziţia va creşte în volum. În cazul unor icre de calitate, uleiul este suficient, nu este nevoie de adaosuri inutile precum miez de pâine sau miez de pâine înmuiat în lapte. Puţin suc de lămâie va asezona plăcut salata, iar 1-2 linguriţe de apă carbogazoasă adăugate în amestec, în timpul preparării, vor face salata foarte aerată, pufoasă şi uşoară.
Icrele se pot servi pe felii de lămâie, pe felii de pâine prăjită, în componenţa lor se poate adăuga ceapă roşie, verde sau arpagic, se pot decora cu icre de somon sau icre negre.
FOTO Shutterstock