Scrisul de mână, ca o carte de vizită. Cum să-ţi redefineşti stilul şi să scrii mai frumos şi mai citeţ
Scrisul de mână cu care te mândreai când erai la şcoală s-a transformat în adunături de litere îngrămădite sau prea relaxate, care nu pot fi descifrate? Dacă şi tu ai scris de „doctor‟, îţi vor fi de ajutor sfaturile care urmează. Ţine cont de ele şi vei învăţa rapid cum să scrii mai frumos de mână!
În ultimii ani, ne-am obişnuit să tipărim texte, iar când suntem nevoiţi să scriem de mână, începem să conştientizăm că ne-am pierdut exerciţiul, că nu mai ştim să legăm literele între ele. Cel puţin nu citeţ. Ca să remediezi lucrurile, nu este suficient să faci o glumă, să ieşi din situaţia stânjenitoare. În loc să oferi replica „scriu mai caligrafic la calculator“, citeşte ce trebuie să faci ca să-ţi îmbunătăţeşti scrisul de mână. Exersează şi o să-ţi refaci scrisul de altădată. De ce este nevoie să faci acest lucru? Pentru că sunt momente când chiar ai nevoie să scrii de mână. Să zicem că trebuie să formulezi urări de sărbători, să-i ajuţi pe copii să scrie scrisorile pentru Moş Crăciun sau trebuie să gândeşti şi să scrii un mesaj haios pe o carte. N-ai vrea ca mesajul tău să pară scris de un copil care abia învaţă să ţină pixul în mână! Rosemary Sasson, specialist în acest domeniu, spune că nu trebuie să laşi scrisul să se deformeze prea mult, pentru că nu te va mai reprezenta.
Ceilalţi pot citi mesajul tău?
Literele formate greşit, precum „a şi u“ sau „n şi r“, pot face ca textul tău să fie ilizibil. Lucrează la acest aspect. Pe de altă parte, poţi scrie suficient de repede? Uneori, cuvintele scrise în viteză se înghesuiesc şi devin greu de descifrat. Vrei să faci o impresie bună cu scrisul tău de mână? Indiferent care sunt nevoile tale în materie de scris, practica îţi poţi îmbunătăţi tehnica.
Relaxează-te când scrii
Ca să te mândreşti cu scrisul tău, tot ce trebuie să faci este să te relaxezi. „Dacă te stresezi în privinţa scrisului tău, grijile tale trebuie să înceteze“, spune Sasson. Începe prin a mâzgăli ceva pe foaie, ca să te detensionezi, şi încearcă să găseşti poziţia optimă de scris. Eventual scrie pe un plan puţin înclinat, cum ar fi pe un clipboard, te va ajuta mult.
Ajustează poziţia pixului, mai ales dacă ai degetele uşor deformate. Ţine pixul ferm, dar lasă-l să „stea“ cât mai lejer între degetul mare şi degetul mijlociu. Nu pune presiune pe degete! În caz contrar, scrisul va deveni o acţiune stresantă şi obsitoare.
@shutterstock