Se spală sau nu orezul înainte de gătit? Secretul care te ajută să obții un preparat perfect

Există persoane care preferă să spele orezul, înainte de a-l găti, pentru a se feri de bacterii, în timp ce alte persoane nu fac asta, deoarece cred că orezul o să își piardă din proprietățile nutritive. Totuși, cum este mai bine? Să îl spălăm sau nu? 

image

Brun, alb, sau integral, orezul poate fi o mâncare sănătoasă și sățioasă, deoarece oferă organismului numeroase substanțe nutritive. Potrivit „Healthline‟, atât orezul alb, cât și cel brun poate conține: proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre, magneziu, seleniu, vitamina B6, dar și zinc.  

Desigur, contează foarte mult și modul în care orezul este gătit, iar pentru a obține textura dorită este esențial să știi dacă îl speli sau nu înainte de a-l pregăti, spun specialiștii. În cartea „Jillee Bean and the One Good Thing‟, autoarea Jill Nystul, care este și blogger culinar, susține că este important ca orezul să fie spălat înainte de a fi gătit. De ce? 

Citește și: Cât timp este sigur să păstrezi orezul gătit și cel uscat. Semne că produsul a expirat 

Acest lucru este important atât pentru sănătate, deoarece prin spălare se elimină reziduurile, cât și pentru textura preperatului final, mai ales în cazul soiurilor cu bob lung. Dacă boabele nu sunt spălate înainte, orezul va fi gros și chiar lipicios. Iar asta nu este valabil doar pentru orezul alb, ci și pentru cel brun, basmatic, cel de iasomie și orezul pentru sushi!

Apa de orez rămasă după spălarea orezului are beneficii pentru piele și este grozavă inclusiv pentru păr. Află-i aici beneficiile

Cum se spală corect orezul 

Înainte să te apuci de gătit, învață cum este bine să speli corect orezul. Iată ce îți recomandă specialistul!

  1. Pune orezul într-un castrol și acoperă-l cu apă (câțiva centimetri);
  2. Amestecă bine orezul, pentru a elimina excesul de amidon;
  3. Folosește o plasă fină (sau o sită) pentru a strecura apa, apoi pune din nou orezul în castron;  
  4. Acoperă orezul cu apă și repetă procedura până când apa va fi limpede. 

Desigur, poți să folosești și un vas cu sită încorporată, special pentru spălarea și clătirea alimentelor.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg