Se spală sau nu orezul înainte de gătit? Secretul care te ajută să obții un preparat perfect

Există persoane care preferă să spele orezul, înainte de a-l găti, pentru a se feri de bacterii, în timp ce alte persoane nu fac asta, deoarece cred că orezul o să își piardă din proprietățile nutritive. Totuși, cum este mai bine? Să îl spălăm sau nu? 

image

Brun, alb, sau integral, orezul poate fi o mâncare sănătoasă și sățioasă, deoarece oferă organismului numeroase substanțe nutritive. Potrivit „Healthline‟, atât orezul alb, cât și cel brun poate conține: proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre, magneziu, seleniu, vitamina B6, dar și zinc.  

Desigur, contează foarte mult și modul în care orezul este gătit, iar pentru a obține textura dorită este esențial să știi dacă îl speli sau nu înainte de a-l pregăti, spun specialiștii. În cartea „Jillee Bean and the One Good Thing‟, autoarea Jill Nystul, care este și blogger culinar, susține că este important ca orezul să fie spălat înainte de a fi gătit. De ce? 

Citește și: Cât timp este sigur să păstrezi orezul gătit și cel uscat. Semne că produsul a expirat 

Acest lucru este important atât pentru sănătate, deoarece prin spălare se elimină reziduurile, cât și pentru textura preperatului final, mai ales în cazul soiurilor cu bob lung. Dacă boabele nu sunt spălate înainte, orezul va fi gros și chiar lipicios. Iar asta nu este valabil doar pentru orezul alb, ci și pentru cel brun, basmatic, cel de iasomie și orezul pentru sushi!

Apa de orez rămasă după spălarea orezului are beneficii pentru piele și este grozavă inclusiv pentru păr. Află-i aici beneficiile

Cum se spală corect orezul 

Înainte să te apuci de gătit, învață cum este bine să speli corect orezul. Iată ce îți recomandă specialistul!

  1. Pune orezul într-un castrol și acoperă-l cu apă (câțiva centimetri);
  2. Amestecă bine orezul, pentru a elimina excesul de amidon;
  3. Folosește o plasă fină (sau o sită) pentru a strecura apa, apoi pune din nou orezul în castron;  
  4. Acoperă orezul cu apă și repetă procedura până când apa va fi limpede. 

Desigur, poți să folosești și un vas cu sită încorporată, special pentru spălarea și clătirea alimentelor.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
Mituri despre igiena feminina  Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara  Sfaturi utile  624621179 jpg