Semne care îţi arată că nu consumi suficiente proteine. Cum este afectat organismul
Corpul îţi poate transmite în mai multe feluri că nu mănânci suficiente ouă, carne, peşte, nuci, lactate sau legume bogate în proteine, alimente esenţiale pentru muşchi puternici şi pentru starea generală de sănătate.
Proteinele reprezintă o parte importantă din componenţa celulelor, muşchilor şi ţesuturilor. Proteinele au un rol esenţial şi în fortificarea sistemului muscular şi osos. Proteinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, în special din alimentaţia persoanelor care practică sport regulat, iar în general, aportul de proteine al unei persoane trebuie să fie între 10 şi 35% din caloriile zilnice consumate. În cazul în care nu consumi suficiente proteine, corpul îţi poate transmite diferite semnale prin care te avertizează că ar trebui să introduci în alimentaţia ta mai multe lactate, carne sau legume. Iată o parte dintre ele!
Poftă mai mare de mâncare
În momentul în care te confrunţi cu un deficit de proteine, te poţi simţi lipsit de energie şi poţi avea şi o poftă mai mare de mâncare: „Când lucrezi cu normă întreagă, când ai multe sarcini de făcut, poate fi uşor să pierzi din energie, mai ales atunci când nu consumi suficiente proteine. Proteinele se digeră mai greu, ceea ce determină să te simţi mai plin şi energizat, iar lipsa lor cauzează efectul invers - te simţi mai înfometat şi lipsit de energie‟, arată specialistul Terry Hope, potrivit Thehealthy.
Slăbeşti mai greu
O dietă bogată în proteine îi ajută pe oameni să slăbească mai repede în greutate, să îşi menţină greutatea şi să îşi îmbunătăţească calitatea oaselor. Un studiu realizat în anul 2019, publicat în „Annals of Nutrition and Metabolism‟ a constat că persoanele care au consumat mai multe proteine au slăbit mai repede, faţă de persoanele care au consumat mai puţine sau deloc, au pierdut mai multă grăsime din jurul burţii şi şi-au menţinut masa musculară. Totodată, consumul de proteine este important într-o dietă de slăbit, deoarece stimulează metabolismul pe o perioadă mai lungă de timp.
Te confrunţi cu retenţie de apă
Dacă tai proteinele din meniul tău, eşti mai predispus la retenţie de apă şi de lichide în jurul gleznelor şi în jurul picioarelor. Fără suficiente proteine, fluidele se infiltrează mai uşor în ţesuturi şi apare mai uşor această senzaţie neplăcută şi incomodă, numită edem, arată Harvard Health.
Piele lipsită de strălucire
Un deficit de proteine poate duce uneori la o iritare a pielii sau la apariţia aspectului de coajă de portocală, în special în spatele coapselor şi pe fese. Lipsa proteinelor în bariera de protecţie a pielii o face mai vulnerabilă la alergeni şi la alţi iritanţi. Dacă te afli în această situaţie, specialiştii recomandă introducerea treptată a proteinelor în dietă şi consumul mai multor lichide.
Îţi cade părul
Dacă organismul nu primeşte proteine, cheratina este afectată, părul devine fragil, se rupe repede şi cad mai multe fire decât în mod normal, arată un studiu publicat în „Dermatology Practical and Conceptual‟. Părul are nevoie de proteine pentru a creşte şi pentru a rămâne sănătos, indiferent de sex sau de vârstă. Potrivit Thehealthy, este recomandat în acest caz să consumi două sau trei porţii de proteine pe zi, cum ar fi: iaurt la micul-dejun, brânză la prânz şi carne la cină.
Sursă foto: Shutterstock