Simptome colon iritabil. Ce trebuie s─â ┼čtii despre boala care nu se vede la analize

Simptome colon iritabil jpeg

Colonul iritabil constituie una din principalele cauze pentru care pacienţii se adresează medicului gastroenterolog. Sindromul de intestin iritabil (SII) cuprinde un spectru de afecţiuni funcţionale caracterizate prin durere abdominală sau disconfort abdominal asociate cu tulburări ale tranzitului intestinal ori ale defecaţiei.

ÔÇ×Se spune c─â una dintre cele mai r─âsp├óndite afec┼úiuni ale omului modern este sindromul de intestin iritabil. Afecteaz─â ├«ntre 10% ┼či 15% din popula┼úia globului, predominant femeile, ┼či este foarte greu de diagnosticatÔÇť, afirm─â prof. dr. ┼×tefan Sorin Aram─â, din cadrul Universit─â┼úii de Medicin─â ┼či Farmacie ÔÇ×Carol DavilaÔÇť din Bucure┼čti, medic primar medicin─â intern─â la Clinica Bio-Medica.

Sindrom de colon iritabil, boala care nu se vede la analize

Sindromul de colon iritabil este o tulburare gastrointestinală, o disfuncţie a axei creier-intestin, care afectează mai cu seamă tinerii, în special femeile.

Simptomele nu sunt ├«nso┼úite de modific─âri ale probelor biologice ÔÇô analize de s├ónge ┼či scaun sau examene de specialitate. Aceasta nu ├«nseamn─â ├«ns─â c─â afec┼úiunea nu este real─â, explic─â medicii speciali┼čti.

ÔÇ×Simptomele nu se ├«nso┼úesc de modific─âri ale probelor biologice ÔÇô analize de s├ónge, de scaun ÔÇô ┼či nici leziuni eviden┼úiate prin examenele de specialitate: endoscopie digestiv─â, ecografieÔÇť, adaug─â prof. dr. ┼×tefan Sorin Aram─â.

Reprezint─â o afec┼úiune cu importante costuri medicale directe, dar ┼či indirecte, c─â urmare a absenteismului din cadrul vie┼úii profesionale.

├Än lipsa unor analize clare, diagnosticul se pune plin excludere, urm─ârind anumite criterii. 

"Aceste criterii includ simptome care persist─â de mai mult de ┼čase luni, prezen┼úa durerii sau a disconfortului abdominal recurent mai mult de trei zile pe lun─â, ameliorarea simptomelor dup─â defeca┼úie, asocierea acestora cu modific─âri ├«n frecven┼úa ┼či consisten┼úa scaunelorÔÇť, dr. Raluca Oprea, medic primar gastroenterolog la Spitalul Monza.

Simptome colon iritabil

Principalele simptome ale sindromului de intestin iritabil sunt durerile abdominale persistente cel pu┼úin trei luni sau care apar episodic ├«n manier─â repetat─â ┼či sunt tipic asociate urm─âtoarelor fenomene:

 • dureri care dispar odat─â cu evacuarea scaunului
 • modific─âri ale frecven┼úei sau ale consisten┼úei scaunului (diaree, constipa┼úie sau alternan┼úa acestora)
 • evacuarea de scaune modificate (care necesit─â efort la defecare), nevoia urgent─â de a merge la toalet─â sau senza┼úia unei defec─âri incomplete
 • prezen┼úa mucusului ├«n scaun
 • flatulen┼úa
 • senza┼úia de balonare.

Durerile sunt frecvent localizate în partea de jos a abdomenului, dar uneori se resimt la nivelul întregului abdomen, de obicei sub forma de crampe de intensitate variabilă.

colon iritabil simptome jpg jpeg

├Än ceea ce prive┼čte frecven┼úa scaunelor, se pot distinge forme ale sindromului de intestin iritabil care provoac─â ├«n principal constipa┼úie sau care provoac─â ├«n principal diareea ori forme ale sindromului care provoac─â ├«n alternan┼ú─â constipa┼úie ┼či diaree.

├Än acela┼či timp, pacientul poate prezenta ┼či alte tulbur─âri ale func┼úion─ârii aparatului digestiv, cum ar fi dureri ├«n partea superioar─â a abdomenului, senza┼úia de sa┼úietate ┼či st─âri de grea┼ú─â.

Simptomele sindromului de intestin iritabil nu se limiteaz─â la aparatul gastrointestinal. Pacien┼úii se simt deseori obosi┼úi, epuiza┼úi ┼či se pl├óng frecvent de urm─âtoarele tulbur─âri: dureri de spate, dureri de cap ┼či de articula┼úii, tulbur─âri ale somnului, anxietate, nervozitate sau tulbur─âri ├«n sfera genital─â (de exemplu, menstrua┼úii dureroase).

Semnele care arat─â c─â trebuie s─â mergi la medic

Exist─â semne de alarm─â care nu fac parte din tabloul sindromului de intestin iritabil, a┼ča numitele ÔÇťred flagsÔÇŁ (ÔÇ×steaguri ro┼čiiÔÇŁ), care indic─â faptul c─â trebuie s─â mergi urgent la medic:

 • sc─âderea ├«n greutate
 • simptomele nocturne
 • istoricul familial de cancer colorectal
 • emisia de scaune cu s├ónge
 • consumul recent de antibiotice
 • v├órst─â >50 ani
 • istoricul de scurt─â durata al simptomelor
 • sexul masculin

Surs─â: adev─ârul.ro, reginamaria.ro, medichib.roRecente

Dr Denisa Zaharia 6 jpeg
youtube selgros@clickpentrufemei ro jpg
avion jpg
copil cu parinte shutterstock 1894279522 jpg
1 cosmetice naturale jpg jpeg
Inghetata din iaurt de cocos Sursa foto thecoconutmama com jpeg
copil indian jpg
grasimi trans fast food shutterstock 1439244599 jpg
slabit  weight loss g43c5fd872 1280 jpg
ayurveda shutterstock 762002224 jpg
ulei de masline  shutterstock 196199753 jpg
vegetarian 580x400 png
om albastru shutterstock 1147816718 jpg
rozaceea  ten  shutterstock 1895847337 jpg
1 pietre rinichi jpg jpeg
whatsapp shutterstock 1757131340 jpg
furtuna shutterstock 132934481 jpg
iodura de potasiu
perna  shutterstock 1932489002 jpg
Carne jpg