Simptome colon iritabil. Ce trebuie să ştii despre boala care nu se vede la analize

Simptome colon iritabil jpeg

Colonul iritabil constituie una din principalele cauze pentru care pacienţii se adresează medicului gastroenterolog. Sindromul de intestin iritabil (SII) cuprinde un spectru de afecţiuni funcţionale caracterizate prin durere abdominală sau disconfort abdominal asociate cu tulburări ale tranzitului intestinal ori ale defecaţiei.

„Se spune că una dintre cele mai răspândite afecţiuni ale omului modern este sindromul de intestin iritabil. Afectează între 10% şi 15% din populaţia globului, predominant femeile, şi este foarte greu de diagnosticat“, afirmă prof. dr. Ştefan Sorin Aramă, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, medic primar medicină internă la Clinica Bio-Medica.

Sindrom de colon iritabil, boala care nu se vede la analize

Sindromul de colon iritabil este o tulburare gastrointestinală, o disfuncţie a axei creier-intestin, care afectează mai cu seamă tinerii, în special femeile.

Simptomele nu sunt însoţite de modificări ale probelor biologice – analize de sânge şi scaun sau examene de specialitate. Aceasta nu înseamnă însă că afecţiunea nu este reală, explică medicii specialişti.

„Simptomele nu se însoţesc de modificări ale probelor biologice – analize de sânge, de scaun – şi nici leziuni evidenţiate prin examenele de specialitate: endoscopie digestivă, ecografie“, adaugă prof. dr. Ştefan Sorin Aramă.

Reprezintă o afecţiune cu importante costuri medicale directe, dar şi indirecte, că urmare a absenteismului din cadrul vieţii profesionale.

În lipsa unor analize clare, diagnosticul se pune plin excludere, urmărind anumite criterii. 

"Aceste criterii includ simptome care persistă de mai mult de şase luni, prezenţa durerii sau a disconfortului abdominal recurent mai mult de trei zile pe lună, ameliorarea simptomelor după defecaţie, asocierea acestora cu modificări în frecvenţa şi consistenţa scaunelor“, dr. Raluca Oprea, medic primar gastroenterolog la Spitalul Monza.

Simptome colon iritabil

Principalele simptome ale sindromului de intestin iritabil sunt durerile abdominale persistente cel puţin trei luni sau care apar episodic în manieră repetată şi sunt tipic asociate următoarelor fenomene:

  • dureri care dispar odată cu evacuarea scaunului
  • modificări ale frecvenţei sau ale consistenţei scaunului (diaree, constipaţie sau alternanţa acestora)
  • evacuarea de scaune modificate (care necesită efort la defecare), nevoia urgentă de a merge la toaletă sau senzaţia unei defecări incomplete
  • prezenţa mucusului în scaun
  • flatulenţa
  • senzaţia de balonare.

Durerile sunt frecvent localizate în partea de jos a abdomenului, dar uneori se resimt la nivelul întregului abdomen, de obicei sub forma de crampe de intensitate variabilă.

colon iritabil simptome jpg jpeg

În ceea ce priveşte frecvenţa scaunelor, se pot distinge forme ale sindromului de intestin iritabil care provoacă în principal constipaţie sau care provoacă în principal diareea ori forme ale sindromului care provoacă în alternanţă constipaţie şi diaree.

În acelaşi timp, pacientul poate prezenta şi alte tulburări ale funcţionării aparatului digestiv, cum ar fi dureri în partea superioară a abdomenului, senzaţia de saţietate şi stări de greaţă.

Simptomele sindromului de intestin iritabil nu se limitează la aparatul gastrointestinal. Pacienţii se simt deseori obosiţi, epuizaţi şi se plâng frecvent de următoarele tulburări: dureri de spate, dureri de cap şi de articulaţii, tulburări ale somnului, anxietate, nervozitate sau tulburări în sfera genitală (de exemplu, menstruaţii dureroase).

Semnele care arată că trebuie să mergi la medic

Există semne de alarmă care nu fac parte din tabloul sindromului de intestin iritabil, aşa numitele “red flags” („steaguri roşii”), care indică faptul că trebuie să mergi urgent la medic:

  • scăderea în greutate
  • simptomele nocturne
  • istoricul familial de cancer colorectal
  • emisia de scaune cu sânge
  • consumul recent de antibiotice
  • vârstă >50 ani
  • istoricul de scurtă durata al simptomelor
  • sexul masculin

Sursă: adevărul.ro, reginamaria.ro, medichib.ro