Simptomele cancerului ovarian pe care orice femeie trebuie să le cunoască

1 shutterstock 112394036 jpg jpeg

Cancerul ovarian este considerat „ucigaş tăcut”, pentru că în primele stadii nu are simptome evidente, boala evoluând silenţios. Atunci când apar manifestări, ele pot fi confundate cu unele tulburări din sfera digestivă. Totuşi, este bine să fii atentă la unele semne şi să mergi la un control ginecologic anual.

În stadiul I, cancerul ovarian afectează unul sau ambele ovare, fără să atingă alte organe, iar în stadiul II, se extinde la organe din apropierea ovarului (uter, trompele uterine). În stadiul III, celulele canceroase se răspândesc la ţesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar în ultima etapă, apar metastaze la organe precum ficatul. În cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depistează în stadiul III, când şansele de supravieţuire până la 5 ani scad cu până la 35%.

Printre factorii de risc implicaţi în apariţia cancerului ovarian se numără cei ereditari, fiind mai expuse femeile cu rude diagnosticate cu cancer de sân şi/sau ovarian (în special înainte de instalarea menopauzei) sau rude cu cancer mamar bilateral. De asemenea, femeile care nu au născut niciodată au un mai mare risc de a face boala în comparaţie cu cele care au născut.

Controalele ginecologice şi ecografia pot detecta prezenţa unei tumori ovariene, de aceea medicii recomandă ca orice femeie să meargă la ginecolog cel puţin o dată pe an.

Simptome care trebuie să te trimită la medic

Printre manifestările timpurii ale cancerului ovarian, se numără:

Durerile abdominale care se resimt diferit faţă de alte tipuri de dureri, cum sunt cele menstruale, de exemplu.  

Indigestie persistentă asociată cu gazele intestinale şi alte probleme digestive.

Pierderea poftei de mâncare. Femeia cu cancer ovarian poate avea o pierdere bruscă a poftei de mâncare. Acest simptom apare pe fondul modificărilor metabolice produse de boală.

Balonarea persistentă este un alt simptom care poate fi pus pe seama cancerului ovarian. Dacă balonarea apare în contextul în care nu este asociată cu alimentaţia, este nevoie de prezentarea la medic.

Urinările frecvente şi modificările de micţiune (nevoia frecventă de a urina, arsuri la urinat) pot fi semne ale cancerului ovarian.

Diareea alternată cu constipaţia poate fi asociată cu prezenţa cancerului ovarian pentru că tumora pune presiune pe stomac şi intestine, cauzând modificari ale tranzitului intestinal.

Durerile de spate în regiunea lombară. Acestea sunt persistente şi intense şi pot fi puse pe seama efortului fizic.

Pierderea bruscă în greutate. Slăbitul brusc, în contextul în care apare fără ca femeia să fi ţinut dietă sau să-şi fi schimbat obiceiurile alimentare, nu este normal şi poate fi manifestare a unor tipuri de cancer, printre care şi cel ovarian.

Apariţia de sângerări anormale, în afara menstruaţiei, este un simptom mai puţin ştiut, care este prezent la aproape un sfert dintre femeile cu cancer ovarian.

Disconfortul în timpul contactului sexual, oboseala şi respiraţia greoaie sunt alte manifestări ale cancerului ovarian.