Sindromul cardiac de Sărbători: ce este, de ce apare şi cum se manifestă

1 inima jpg jpeg

Sindromul cardiac de Sărbători se referă la aritmiile cardiace care pot să apară în perioada petrecerilor care au loc la sfârşit de an. Cauza principală o reprezintă consumul de alcool, potrivit unui studiu al specialiştilor canadieni.

După o seară în care ai exagerat cu consumul de alcool, simţi că inima îţi bate mai tare sau ai un ritm cardiac accelerat? Este posibil să ai ceea ce specialiştii numesc sindromul cardiac de Sărbători.

Ritmul cardiac, care arată de câte ori bate inima unei persoane pe minut, variază în funcţie de vârstă, greutate, activitatea fizică etc. La persoanele cu vârsta peste 18 ani, ritmul cardiac în repaus este de 60 – 100 de bătăi pe minut.

În cazul sindromului cardiac de Sărbători, apare fibrilaţia auriculară, o tulburare a ritmului cardiac caracterizată prin apariţia contracţiilor rapide – între 400 şi 600 pe minut. Cazele fibrilaţiei auriculare sunt multiple: bolile cardiovasculare, afecţiunile bronhopulmonare şi metabolice. Potrivit unui studiu al oamenilor de ştiinţă canadieni de la Universitatea din Montreal, între acest sindrom manifestat prin accelerarea ritmului cardiac şi consumul de alcool ar fi o legătură. Specialiştii au studiat mecanismele celulare şi moleculare prin care alcoolul ar putea cauza fibrilaţie atrială (sau auriculară). Cercetarea lor a arătat impactul direct al alcoolului asupra celulelor cardiace. În cadrul studiului efectuat pe cobai, consumul de alcool şi electrostimularea cardiacă cresc cu 92% riscul de fibrilaţie atrială. Probabilitatea mai mare de apariţie este la opt ore după consumul de alcool. După 24 de ore, riscul scade. Această probabilitate este asociată cu obiceiul de a consuma alcool frecvent. În cazul celor care beau alcool rar, riscul este foarte mic. De aceea, specialiştii recomandă prudenţă în cazul celor care obişnuiesc să exagereze cu alcoolul şi limitarea la unul-două pahare.