Sosuri aparent sănătoase, dar periculoase pentru organism. Nu te mai atinge de ele!

Condimentele transformă preparatele banale în produse alimentare delicioase, iar unele ne pot asigura și aportul de vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie. Pe piață există și condimente, sub formă de sosuri, nocive pentru sănătate. Dacă îți dorești să urmezi un stil de viață sănătos, este bine să le eviți pe următoarele sau să le consumi ocazional.  

image

Salatele, legumele, supele, toate acestea trebuie să facă parte din alimentața sănătoasă, însă dacă le vei adăuga anumite sosuri din comerț, ele vor deveni nocive. Există sosuri, care par la o primă vedere sănătoase, însă pot conține zahăr, sare, aditivi și grăsimi în exces. Iată pe care trebuie să le eviți! 

Ketchup

Chiar dacă ketchupul este preparat din roșii și avem tendința să credem că este un sos sănătos, acesta nu trebuie să facă parte din alimentația zilnică. Este delicios, însă ketchup-ul conține foarte mult zahăr și E-uri. Ține cont că fiecare lingură de ketchup poate conține circa patru grame de zahăr! 

Citește și: De ce a fost considerat ketchupul o legumă și alte ciudățenii despre cel mai popular sos din lume 

Sos de soia 

Un condiment comun în preparatele asiatice, sosul de soia are o aromă bogată, similară cu sarea de masă. Acest sos conține foarte puține calorii și este bogat în aminoacizi, însă prezintă un conținut ridicat de sodiu, fiind un pericol pentru persoanele care au probleme cardiace, cât și pentru cele care se confruntă cu retenție de apă. 

Vezi și: Lista alimentelor care nu expiră

Sirop de ciocolată

Oricât de benefică ar fi ciocolata neagă, siropul de ciocolată pe care îl găsim în anumite preparate dulci trebuie să fie evitat. Asta pentru că acest sos se fabrică, de obicei, din sirop de porumb bogat în fructoză. Cel mai bine este să îl eviți sau să îl consumi ocazional!  

Sos de muștar cu miere 

Fripturile au alt gust dacă le vei adăuga un strop de sos de muștar cu miere, însă acest lucru nu înseamnă că vor fi și sănătoase. Acest sos conține în mare parte zahăr și sare, de aceea trebuie să fie consumat doar ocazional. 

Sos barbecue (BBQ)

Se folosește cel mai des la fripturile pregătite la grătar și este delicios, însă sosul barbecue (BBQ) conține o cantitate ridicată de sare. La fel ca în cazul sosului de soia, sosul barbecue poate aduce aceleași dezavantaje și, consumat în poate fi nociv și pentru siluetă. 

Sursă foto: Shutterstock