Sterilitate versus impotenţă versus infertilitate

1 84991 original jpg jpeg

Nu puţini sunt bărbaţii care au anumite probleme sexuale în viaţa de cuplu, dar care refuză să accepte că ar putea fi ceva în neregulă cu sănătatea aparatului lor reproducător. Mai mult chiar, mulţi nu fac diferenţă între sterilitate, impotenţă şi infertilitate, termeni asemănători, dar care reprezintă afecţiuni separate.

Despre cele mai comune trei afecţiuni masculine ale aparatului reproducător - sterilitate, impotenţă şi infertilitate - am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Impotenţa, cunoscută şi sub denumirea de disfuncţie erectilă, este o afecţiune ce se caracterizează prin imposibilitatea bărbatului de a obţine şi menţine erecţia în timpul unui act sexual şi de a procrea. Aceste disfuncţii pot să apară atât la o vârstă tânără, când pot fi cauzate de anumite probleme de ordin psihologic (stres, eşec la învăţătură, depresie), dar şi la vârstă adultă când impotenţa poate avea drept cauză anumite probleme medicale, cum sunt diabetul, hipertensiunea, boli cardiovasculare, colesterol ridicat, precum şi tratamentul acestora, consumul de alcool şi tutun. Din păcate, a continuat dr. Vythoulkas, disfuncţia erectilă este o boală ce se agravează odată cu trecerea anilor şi, la fel de important, nu mulţi sunt cei care merg la medicul specialist imediat ce au depistat apariţia simptomelor.

Sterilitatea apare atunci când bărbatul nu poate produce spermă, astfel nu există nicio şansă de a concepe un copil. Diagnosticul se pune doar în urma unor analize amănunţite care vor arăta de ce nu se produce sperma. Printre principalele cauze ale sterilităţii se numără problemele testiculare şi cele hormonale

Infertilitatea de tip masculin este caracterizată de incapacitatea de a procrea. Diagnosticul, pus doar în urma unor analize de specialitate, a continuat dr. Vythoulkas, poate să aibă o strânsă legătură cu tulburările de spermă, când se întâlnesc următoarele cazuri:

•Azoospermia sau lipsa spermatozoizilor;

•Oligospermia sau număr mai mic decât normalul al spermatozoizilor;

•Astenospermia sau capacitatea redusă de deplasare a spermatozoizilor ;

•Teratospermia sau probleme care apar din cauza structurii şi morfologiei; spermatozoizilor

Pe lângă aceste anomalii ale spermei ce pot fi depistate cu ajutorul spermogramei, infertilitatea de tip masculin mai poate avea drept cauze existenţa diagnosticului de varicocel, stresul din viaţa de zi cu zi, condiţiile grele de muncă, exerciţiile fizice duse la extrem, fumatul în exces – tutunul afectează grav calitatea şi mobilitatea spermatozoizilor, kilogramele în plus, anumite boli ale copilăriei – rubeola şi rujeola, anumite obstrucţii congenitale, traumatisme la nivelul testiculelor şi, nu în cele din urmă, bolile cu transmitere sexuală, cele mai des întâlnite fiind Chlamydia şi Gonoreea.