STUDIU Dacă mâncăm desertul înainte de masă, slăbim?

E oare posibil ca ordinea în care mâncăm anumite preparate – și nu atât cantitatea sau calitatea – este responsabilă de greutatea noastră?

image

Pe TikTok, există o nouă modă, cunoscută sub numele de „Ordinea mâncării”, pe care mai mulți influenceri de wellness o promovează, spre încântarea urmăritorilor lor. Ei se filmează în timp ce savurează o salată întreagă înainte de masă sau un pumn întreg de nuci înainte de-a consuma o farfurie plină cu carbohidrați. Dar ce se întâmplă cu gustările dulci înainte de masă?

Acești autoproclamați specialiști alimentari susțin că separarea mâncării în anumite grupe și consumarea ei într-o ordine anume ne poate ajuta să mai luăm gustări nesănătoase între mese. Și, drept urmare, ne împiedică să mai luăm în greutate în mod constant. De fapt, ne ajută să slăbim.

Totuși slăbitul ca urmare a mâncatului desertului înainte de masă are o explicație științifică?

Cercetătorii de la Imperial College London au ajuns la concluzia că simplul fapt că mâncăm desertul înainte de masă ne face să mâncăm mai puțin la următoarea masă. Nutriționistul Clare Thornton-Woodome a studiat problema și a conchis că ordinea în care mâncăm preparatele de pe masă reduce cantitatea de calorii asimilată.

Totuși, nu e o idee nouă această ordonare a alimentelor într-un anumit fel. Dieta Hay, inventată de medicul William Hay în 1920, a fost prima care a propagat asemenea idee. Prin anii ’90 regimul acestuia de slăbire a luat amploare, vedete precum actrița Elizabeth Hurley recunoscând că este mare amatoare de o astfel de dietă.

Hay le-a recomandat oamenilor să nu mănânce niciodată carbohidrați sau proteine la aceeași masă, ci să le separe la câteva ore una de alta. Mai mult, încuraja să se consume fructe la micul dejun, pentru a evita problemele digestive și-a îmbunătăți starea generală a sănătății.

Nutriționistul susținea că unele alimente sunt alcaline, pe când altele sunt acide și că nu trebuie niciodată amestecate. Cum rămâne cu desertul consumat înainte de masă? Oamenii de știință de la Imperial College London sunt convinși că o felie de tort mâncată înainte de friputură ne face să consmumăm mai puține alimente la următoarea masă.

image

Desertul consumat înainte de masă transmite creierului informația că s-a mâncat destul, ne satură, lucru care ne face să nu mai dăm iama în felul 1 și felul 2. Dacă mâncăm ceva dulce după masă, mesajul trimis la creier că ne-am săturat ajunge mai târziu, lucru care ne face să mâncăm mai mult. În concluzie, desertul mâncat înainte de masă ne poate slăbi! Cine ar fi crezut una ca asta, nu-i așa?

foto - Shutterstock