Studiu. Exercițiile fizice făcute în exces afectează sistemul imunitar

Sportul este important pentru o viață sănătoasă, însă excercițiile fizice făcute în exces pot fi dăunătoare pentru sistemul imunitar, anunță rezultatele unui studiu. Iată ce s-a descoperit! 

image

Mișcarea are numeroase avantaje pentru organism, ajutând la: menținerea greutății corporale sănătoase, îmbunătățirea stării de spirit, reglarea ciclurilor de somn și la promovarea longevității. De asemenea, activitatea fizică contribuie la menținerea stării generale de sănătate, dar condiția este ca mișcarea să fie făcută cu moderație. În caz contrar, sistemul imunitar ar putea avea de suferit! Cel puțin asta anunță o echipă de cercetători!

Faci sport în exces? Poți fi predispus la infecții respiratorii! 

Vezi și acest articol: Cinci lecții de viață pe care le poți învăța cu ajutorul sportului 

Rezultatele unei cercetări, realizată pe 11 pompieri sănătoși în anul 2023, și publicată în „Military Medical Research‟, aduc vești proaste pentru persoanele care fac efort fizic intens, cum sunt sportivii de performanță sau salariații în domeniul situațiilor de urgență, precum pompierii! 

Oamenii de știință au observat că, în timpul schimbărilor fizice așteptate în urma exercițiilor fizice intense, a existat o scădere a moleculelor care previn, în mod obișnuit, inflamația. Acest efect a fost însoțit, de asemenea, de creșterea opiorfinei, un dilator al vaselor de sânge periferice. Ce efecte au aceste modificări asupra organismului? 

Citește și acest articol: Câte minute de mișcare trebuie să faci pe zi pentru a fi sănătos 

Ei bine, pe termen lung, aceste schimbări ar putea afecta sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că exercițiile fizice intense cresc riscul infecțiilor respiratorii: „Oamenii care au o condiție fizică foarte bună ar putea fi predispuși la infecții respiratorii virale, imediat după ce au făcut exerciții fizice intense‟, a declarat Ernesto Nakayasu, cercetător la Pacific Northwest National Laboratory, potrivit „Science Alert‟.

„Am vrut să aruncăm o privire în profunzime asupra a ceea ce se întâmplă în organism și să vedem dacă suntem capabili să detectăm pericolul cauzat de epuizare în stadiile sale incipiente‟, a explicat chimista Kristin Burnum-Johnson. 

Așadar, nu există nicio îndoială că exercițiil fizice fac minuni pentru sănătatea noastră, însă pentru un stil de viață sănătos, la fel de importantă este și moderația!  

Sursă foto: Shutterstock