Cinci lecţii de viaţă pe care le poţi învăţa cu ajutorul sportului

Atunci când practici sport, de plăcere sau de performanţă, ai mai multe beneficii decât ai putea crede. Pe lângă un organism tonifiat şi sănătos, sportul ajută şi la o dezvoltare armonioasă a minţii tale.

image

Indiferent dacă ai sau nu talent la sport, atât timp cât îl practici regulat, obţii o serie întreagă de beneficii de pe urma sa. Să faci sport este distractiv, dar acesta te ajută mai mult decât să îţi dezvolţi abilitățile atletice. Vei observa, cu timpul, că această pasiune se va regăsi în mai multe aspecte ale vieţii tale.

A învăţa să faci un anume sport, respectându-i toate regulile, este un lucru ce te va pregăti pentru nenumărate lecţii de viaţă pe care le vei descoperi pe parcursul timpului. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante:

1.  Exerciţiul, mama învăţăturii

Disciplina de a exersa o abilitate nu este despre perfecțiune. În sport, ca și în viață, perfecțiunea este un concept des discutat, dar rar întâlnit. Practicarea sportului întărește ideea că perfecționarea unei abilități este importantă din mai multe puncte de vedere. Nu numai pentru că îți va crește eficacitatea, ci și pentru că a deveni mai bun în ceva este o recompensă în sine.

Acum că este vară, poţi profita de piscinele deschise în oraşul tău sau chiar de mare, dacă locuieşti în apropiere, şi să-ţi exersezi abilităţile de înotătoare. Nu uita să iei la tine şi crema cu protecţie solară şi un spray racoritor dupa plaja, pentru a evita eventualele neplăceri cauzate de razele arzătoare ale soarelui.

2.  Stabilirea priorităţilor

A deveni un bun jucător necesită numeroase eforturi şi sacrificii. Pentru a fi performant, este nevoie de angajament şi, mai ales, de o corectă prioritizare. Pentru a avansa, ai nevoie de exersare şi, pentru aceasta, trebuie să renunţi la o parte din timpul tău liber. A şti cum să îţi dozezi energia eficient pentru a obţine cele mai bune rezultate te va ajuta atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Astfel, vei şti să îţi gestionezi timpul în mod eficient.

3.  Munca în echipă

Este un clișeu în acest moment să spunem că sportul ne învață munca în echipă, dar există un motiv foarte bun pentru care sintagma este atât de des folosită. A fi un om de echipă nu înseamnă doar să ai încredere în ceilalţi, ci şi să le recunoşti meritele şi să gândeşti strategic, în perspectivă. A fi un bun coechipier te va face remarcat şi apreciat între colegii de la şcoală şi, ulterior, între colegii de la job. Prietenii tăi vor aprecia, cu siguranţă, fairplay-ul şi devotamentul tău.

4.  Nu rişti, nu câştigi

Singurul mod de a fi sigur că nu pierzi este să nu încerci. Însă, dacă ai şti sigur că vei câştiga, ai mai ezita să încerci? Indiferent de punctul în care ai ajunge în viaţă, pentru a obține o mare performanţă, trebuie să ştii să îţi asumi riscuri. Însă, asta nu înseamnă că trebuie să fii neglijent. Ai nevoie de o gândire strategică, dar şi să îţi asculţi intuiţia. Stabileşte-ţi un target, asumă-ţi riscuri în mod inteligent şi continuă să faci tot ce îţi stă în putere pentru a răzbate, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

5.  Nu poţi câştiga tot timpul şi asta este ok

Sigur că toată lumea vrea să câştige mereu, să nu piardă niciodată. Însă, dacă acest lucru ar fi posibil, oare am mai putea învăţa la fel de bine fără existența greşelilor? Atât la nivel micro, cât și la nivel macro, sportul te învață despre valoarea eșecului. Sunt momente când, indiferent cât de mult te zbaţi, lucrurile pur şi simplu nu ies aşa cum îţi doreşti. Sunt şi momente când, din cauza unei greşeli făcute de tine, lucrurile iau o altă turnură. Indiferent de situaţie, încearcă să accepţi eşecul cu demnitate şi consideră-l o lecţie de viaţă. Astfel, vei învăţa din propriile greşeli şi şansele de a repeta aceeaşi greşeală vor fi minime.

Există nenumărate lecţii de viaţă pe care le putem învăța prin sport. Noi am prezentat mai sus 5 dintre ele pe care dorim să ţi le reaminteşti pentru a te folosi mai departe de ele.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg