Câte minute de mişcare trebuie să faci pe zi pentru a fi sănătos

Nu este necesar să mergi zilnic la sală pentru a fi sănătos, dar puţină activitate fizică încorporată în rutina ta va fi suficientă. Cel puţin aşa indică un studiu științific recent. Lipsa timpului nu trebuie să fie o scuză pentru a amâna antrenamentul zilnic.

image

Pentru a-ţi mentine o calitate bună a vieţii este necesar să ai obiceiuri sănătoase precum o alimentaţie variată, un nivel scăzut de stres şi anxietate, precum şi mişcare zilnică. Acest ultim punct poate fi cel mai greu de realizat dacă nu există motivație sau dacă ai de jonglat cu o mulţime de alte activităţi peste zi.

Cât ar trebui să rezervi zilnic exerciţiilor fizice?

Vei preveni acumularea kilogramelor în plus şi diverse boli motorii și neuronale numai dacă faci puţină mişcare în fiecare zi. Experții citaţi de Cronista recomandă 30 de minute de sport în cele cinci zile de lucru, ceea ce ar însemna 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate intensă.

Cu toate acestea, experții au remarcat că această cantitate de activitate fizică este prea greu de atins pentru mulți dintre noi. De aceea au decis să investigheze cât timp ar trebui să rezerve pentru mişcare cei care nu se pot antrena mult sau în fiecare zi, mai ales dacă îşi doresc să rămână sănătoşi şi să evite problemele grave, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Te-ar mai putea interesa: N-ai energie sau stare să faci sport? Încearcă aceste exerciţii simple care topesc grăsimile!

Inactivitatea te expune riscului de accident vascular cerebral

Un grup de cercetători a adunat o serie de investigații pentru a compara datele și a recunoaște efectele pozitive ale activității fizice chiar și în reprize scurte. Conform datelor culese și apărute în publicaţia „ Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie‟, avantajele sunt independente de vârstă și sex.

Analiza a combinat cercetări care au evaluat trei niveluri de activitate fizică în timpul liber: inactivitate, mişcare de scurtă durată și ideală. În comparație cu lipsa mişcării, s-a demonstrat că exerciţiile moderate făcute timp de 30 de minute pe zi reduc riscul de accident vascular cerebral cu până la 29%. Chiar și în ceea ce priveşte categoria de persoane care fac sport în reprize scurte s-a observat o scădere a riscului de AVC cu 18%.

Vezi și: Ce tip de sport se potriveşte zodiei tale

Constatările au fost similare atunci când au comparat studii care au analizat cinci niveluri de antrenament: niciunul, insuficient, scăzut, moderat și intens. Rezultatele au arătat că în orice nivel de activitate, cu excepţia situaţiei de inactivitate, a condus la o micşorare a riscului cu un procent aflat între 27% și 29%.

De reţinut!

Cercetătorii au concluzionat că activitatea fizică recreativă, chiar și în cantități mici, poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale pe termen lung.

FOTO: Shutterstock