Studiu: La ce te expui dacă mănânci seara târziu

1 shutterstock 291583337 jpg jpeg

Multe persoane obişnuiesc să mănânce seara târziu, însă acest obicei este nociv pentru sănătate. Nu numai somnul poate fi afectat, ci pot apărea şi modificări metabolice. Un studiu recent confirmă efectele nefaste ale cinelor la ore târzii.

Persoanele care obişnuiesc să ia cina târziu au un risc mai mare de a face diabet zaharat de tip 2 şi obezitate, este concluzia unui studiu realizat de specialiştii americani de la Universitatea John Hopkins, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

„Am pornit de la ideea că mâncatul la ore târzii modifică metabolismul (...) într-o modalitate care favorizează apariţia obezităţii”, au explicat specialiştii.

Cinele la ore târzii au ca efect creşterea glicemiei şi acumularea de ţesut adipos, se arată în noul studiu.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au monitorizat 10 bărbaţi şi 10 femei cu o stare bună de sănătate. Voluntarii obişnuiau să meargă la culcare la ore care variau între 22:00 şi 01:00 noaptea. În timpul studiului, au mers la culcare la 23:00 şi s-au trezit la 07:00. Participanţilor la studiu li s-a cerut să ia masa de seară la 18:00, iar în altă zi la 22:00. De fiecare dată, s-au culcat la 23:00.    

Când cina a fost luată târziu, nivelul maxim al glicemiei a fost cu 18% mai mare, iar rata de ardere a grăsimilor a fost cu 10% mai mică în comparaţie cu ziua în care masa a fost servită la 18:00. Aceste modificări metabolice au fost mai accentuate la persoanele care obişnuiesc să meargă la culcare mai devreme.

Concluzia: mâncatul la ore târzii induce toleranţă nocturnă la glucoză. Pe termen lung, această modificare creşte riscul unei persoane de a fi diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2.

Boală cronică, diabetul zaharat de tip 2 afectează modul în care este metabolizat zahărul din sânge. Spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1, care este o boală autoimună aparută în urma distrugerii celulelor producătoare de insulină din pancreas, diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică ce evoluează în timp şi se caracterizează prin creşterea concentraţiei de glucoză în sânge datorită pe de o parte a scăderii secreţiei de insulină din pancreas, dar mai ales datorită instalării rezistenţei la insulină la nivel celular.



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg