Studiu. Pentru un creier sănătos și o viață longevivă, consumă aceste alimente!

Se poate să încetinești îmbătrânirea creierului, și implicit să trăiești mai mult, dacă acorzi o atenție deosebită nutrienților pe care îi consumi. O echipă de cercetători a aflat ce alimente te ajută să îți atingi scopul! 

image

Pentru a fi longeviv este nevoie să te preocupi de starea ta de sănătate, dar, mai ales, de sănătatea creierului tău, considerat a fi „motorul” organismului. Prin urmare, alimentația corectă este unul dintre factorii care te ajută să amâni îmbătrânirea creierului și implicit să trăiești o viață lungă și sănătoasă. Dar ce înseamnă alimentație corectă? 

Citește și acest articol: Ce influență are ciclul menstrual asupra creierului? 

Ei bine, o echipă de cercetători de la „Centrul pentru creier, biologie și comportament” al Universității Nebraska-Lincoln (SUA) și de la Universitatea Illinois (SUA) a aflat care sunt nutrienții cheie de care creierul are nevoie pentru a funcționa optim.

Oamenii de știință au realizat un studiu pe 100 de participanți, cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, cărora le-au evaluat sănătatea cognitivă, le-au efectuat scanări RMN și le-au colectat probe de sânge, după o perioadă în care au ținut regim. 

Ce au aflat oamenii de știință? 

În urma analizelor, oamenii de știință au observat că o parte dintre participanți au  îmbătrânit mai repede, iar ceilalți mai lent față de cât de așteptau.

Interesant este că participanții care au reușit să își încetintească îmbătrânirea creierului au consumat mai mulți acizi grași, antioxidanți și vitamine, substanțe care pot fi regăsite, în mod obișnuit, în dieta mediteraneană, care a fost deja corelată cu longevitatea organismului. 

„Nutrienții pe care organismul îi obține datorită acestei diete ajută la funcționarea creierului. Acizii grași sunt necesari pentru dezvoltarea structurală a creierului, în timp ce antioxidanții reduc stresul oxidativ, ceea ce aduce beneficii sănătății creierului și are, de asemenea, efecte favorabile asupra memoriei”, menționează studiul, citat de „Best Life”.  

Vezi și acest articol: Cum să începi să ții o dietă mediteraneană 

Dieta mediteranană presupune consumul de fructe, legume, pâine, cartofi, fasole, nuci, semințe, produse lactate, ouă, pește și carne de pasăre în cantități mici până la moderate. De asemenea, uleiul de măsline este sursa principală de grăsimi. 

Un alt aspect important remarcat de către cercetători este că vitamina E și colina (un nutrient similar vitaminelor din complexul B) s-au aflat în dieta oamenilor care au îmbătrânit mai lent, două substanțe care sunt deja asociate cu o performanță cognitivă mai bună. 

Pe lista alimentelor bogate în vitamina E se află: semințele de floarea soarelui, midgalele, arahidele, spanacul, dovleacul, sparanghelul, mango și avocado, iar cele mai bogate surse de colină sunt: peștele, cartofii, leguminoasele, broccoli, conopida și semințele de floarea soarelui, menționează publicația „Best Life”. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Prajitura cu zmeura  Sursa foto shutterstock 1072987439 jpg
sticla de apa reutilizabila jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
clickpentrufemei (2) jpg
Rulada cu frisca si cirese  Sursa foto shutterstock 1913846866 jpg
coffee 791045 1280 jpg
fructe jpg
Rosii umplute  Sursa foto shutterstock 174626549 jpg
Cum sa controlezi transpiratia excesiva  Sursa foto shutterstock 1995953054 jpg
produse machiaj ruj mascara fond de ten jpg
geamuri jpg
gătit online  foto   Shutterstock jpg
retinol crema hidratanta de fata (1) jpg
166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
cremă de plajă  foto   Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg