Te confrunţi cu dureri de spate? Află care poate fi soluţia potrivită pentru tine!
Ai dureri mari de spate, dureri articulare, dar şi dureri musculare? Nici nu e de mirare, mai ales în contextul actual, când petrecem mai mult timp acasă, la calculator. Află că nu eşti singura persoană care se confruntă cu astfel de neplăceri. Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator. Peste 3% din populaţia adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii.
Durerile de spate diferă de la o persoană la alta. Aceasta poate avea un debut lent sau poate apărea brusc. Ea poate fi intermitentă sau constantă, dar în majoritatea cazurilor, durerile de spate se rezolvă de la sine în câteva săptămâni.
Ce e de făcut când nu trece durerea de spate
Lasă natura să-ţi fie de ajutor! Ai încercat vreodată tratamentele de bază de apă termală sau pe bază de apă sulfuroasă? Ia aminte: combinate cu proceduri de fizioterapie, magnetoterapie, crioterapie şi masaje, acestea ameliorează şi vindecă afecţiunile coloanei şi efectele stresului. La Băile Herculane, apele minerale din staţiune sunt indicate atât în cură externă, cât şi în cea internă. Tot aici, factorii naturali terapeutici pot fi folosiţi atât în scop preventiv, cât şi în scop terapeutic. Băile termale şi cele sulfuroase îţi vor completa starea de bine. Acestea diminuează depresia şi pesimismul şi îţi oferă o stare de linişte şi confort. Corpul se va simţi mai uşor şi mai relaxat, iar orice urmă de tensiune este îndepărtată.
În ce constau tratamentele de recuperare
„Acestea se bazează, desigur, tot pe apele minerale din zonă, care pot fi utilizate în cură externă, aerosoli sau cură internă. Reţine: apele minerale termale (38- 60º C) pot fi folosite extern, sub formă de baie sau pentru a face gimnastică acvatică sau sub formă de băi sulfuroase, în căzi. Trebuie să ştii că, din punct de vedere al compoziţiei chimice, există ape minerale clorurate, sodice, calcice (izvoarele Hygeea, Hercules) şi ape minerale sulfuroase oligominerale. Ele au chiar şi un grad scăzut de radioactivitate, ceea ce ajută foarte mult în tratament.”, aflăm de la dr. balneolog Otilia Oprişan.
Pe lângă combaterea stresului, la Herculane, se pot trata atât bolnavii cronici, cât şi cei cu afecţiuni acute ale coloanei. Aici pot fi ameliorate afecţiuni cronice precum reumatismul, bolile degenerative ale coloanei, spondiloze, discopatii, hernii de disc şi cervicale.
„La noi, la Băile Herculane, se fac şi cure de aer, dar şi băi de soare. Acestea au efecte benefice pentru orice afecţiune. În plus, pentru persoanele cu probleme locomotorii, sunt recomandate şi curele de teren. Aceste persoane au cel mai mult au de câştigat. De asemenea, există şi pacienţi care se prezintă în fază acută, şi atunci apelăm la tratament paliatic cu proceduri mai reci, crioterapie, masaj cu gheată, microunde. Pe de altă parte, dacă bolnavul se află în faza cronică a bolii, atunci acesta poate să beneficieze de baie sulfuroasă, de fizioterapie, de aparatul de elongaţii (în cazul herniei de disc fără complicaţii, însă este obligatoriu să aibă făcut un RMN sau un CT), de masaje miorelaxante, de masaje medicale, de masaje cu miere şi ierburi”, adaugă dr. balneolog Otilia Oprişan.
Ce boli ale aparatului locomotor poţi trata
1. Reumatismul inflamator – artralgii după reumatisme articulare acute, reumatisme secundare infecţioase, poliartrite reumatoide, spondilite anchilozante.
– spondiloze şi discopatii cervicale, spondiloze şi discopatii dorsale, spondiloze şi discopatii lombare.
– suferinţe abarticulare ale membrelor inferioare: tenosinovita piciorului, bursite, aponevrozita plantară, talalgii, deformări dureroase ale piciorului, picior plat, picior scobit, degete în ciocan, hallux valgus, metatarsalgii; suferintele articulare ale membrelor superioare: periartrită scapulo-humerală, umăr dureros, umăr dureros acut hiperalgic, umăr mixt, umăr blocat, umăr pseudoparalizat, tendinite, suferinţele abarticulare ale coloanei vertebrale (nevralgie cervico-brahială, nevralgie intercostală, sciatică vertebrală).
– redori articulare post-traumatice ori după imobilizare, şold operat, aglodistrofie post-traumatică, artroze post-traumatice ale şoldului sau umărului, leziuni post-traumatice de nervi periferici, suferinţe după leziuni de tendoane, tulburări circulatorii şi trofice după fracturi vindecate, sechele post-traumatice vertebrale fără leziuni medulare, dureri vertebrale de diverse cauze (discopatie capsulo ligamentară, radiculară, osteoligamentară, musculara), mobilitate limitată, insuficienţă vertebrală prin deficit sau dezechilibru muscular.
Ce poţi face dacă alegi un tratament de recuperare
În scop profilactic, poţi face gimnastică acvatică în bazinele cu ape termale sulfuroase. Cum te ajută? Poţi preveni şi corecta:
- o slabă adaptare la factorii termici (mâini şi picioare reci);
- deficienţele constituţionale la nivelul aparatului locomotor (scolioze, cifoze, hiperlaxitate, instabilitate capsulo-ligamentară);
- afectarea organismului de munca efectuată în condiţii de frig, umezeală, curenţi de aer;
- sedentarismul;
- poziţia greşită a corpului.
În plus,
are încă o calitate care te ajută să te vindeci: Clima staţiunii este continental-moderată, iar localitatea este situată la o altitudine de 160 m, adică este în topul climatului mediteranean, având aceeaşi poziţie pe paralelă cu Veneţia şi Nisa. Climatoterapia este excelentă în combaterea stărilor de surmenaj fizic şi/sau intelectual.
Dacă este să punctăm cel mai mare atuu al staţiunii, acesta constă în ionizarea negativă a aerului. De ce? Pentru că aceşti ioni negativi restabilesc mai rapid parametrii respiratori şi circulatori perturbaţi în urma efortului. Tot ei cresc rezistenţa organismului la efort şi la stres.