Te doare capul? Iat─â ce este bine s─â ┼čtii!

1 woman 2775273 1920 jpg jpeg

Durerile de cap sunt cel mai ├«nt├ólmit simptom, potrivit speciali┼čtilor. ┼×i, de┼či pu┼úini dintre noi fac diferen┼úa ├«ntre dureri de cap ┼či migrene, exist─â unele criterii specifice folosite pentru identificarea ┼či deosebirea acestora.

De┼či este un simptom foarte ├«nt├ónit, durerea de cap, cunoscut─â ├«n termeni medicali ca cefalee, este ├«n pu┼úine cazuri indiciul unei probleme grave de s─ân─âtate. Aceasta se produce ca rezultat al presiunii exercitate asupra structurilor sensibile la durere de la nivelul capului sau asupra nervilor cranieni de la g├ót. Mai exact, prin dilatarea ┼či contrac┼úia vaselor de s├ónge sunt stimulate termina┼úiile nervoase ┼či, astfel, este produs─â senza┼úia de durere. Durerea poate varia de la u┼čoar─â la sever─â ┼či se resimte, de obicei, pe ambele p─âr┼úi ale capului. Exist─â c├óteva zone ├«n care durerile de cap apar cu predilec┼úie: fruntea, t├ómplele ┼či ceafa.

Durerile de cap pot avea mai multe cauze, printre care: stresul, problemele musculare, anxietatea, virozele, sinuzita, alergia, meningita, encefalita, problemele cu articulaţiile sau miopia. De asemenea, unele tipuri de dureri de cap pot avea drept cauză deformări ale coloanei cervicale.

Migrena, motiv de investigaţii medicale

Definit─â ca fiind o afec┼úiune cronic─â, migrena se manifest─â printr-o durere intens─â, de durat─â ┼či care se repet─â, localizat─â ├«ntr-o parte a capului. De cele mai multe ori pulsatil─â, durerea este sever─â, cuprinz├ónd o parte a frun┼úii, orbita ┼či t├ómpla. Cu manifest─âri de o intensitate considerabil mai mare dec├ót ├«n cazul unei dureri obi┼čnuite, migrena mai poate fi exprimat─â ┼či prin confuzie, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, ame┼úeli, vertij ┼či sensibilitate la lumin─â, sunet ┼či atingere. De asemenea, migrena este deseori asociat─â cu alte boli, precum accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, epilepsia, depresia, durerea cronic─â. Netrat├ónd problema de origine, crizele migrenoase vor reveni tot mai frecvent, urm├ónd un tipar. De exemplu, pot ap─ârea o dat─â pe lun─â, cu episoade care pot dura ore, chiar ┼či zile ├«ntregi. Dac─â te confrun┼úi cu astfel de crize migrenoase, este indicat s─â te adresezi unui medic de specialitate.

Tipuri de migren─â

  • Migrena f─âr─â aur─â este cea mai ├«nt├ólnit─â form─â, fiind caracterizat─â printr-o durere de intensitate moderat─â spre sever─â. Ea poate fi ├«nso┼úit─â de unul sau de mai multe simptome: grea┼ú─â, v─ârs─âturi, sensibilitate crescut─â la lumin─â sau la sunete stridente.
  • Migrena cu aur─â are, pe l├óng─â simptomele caracteristice migrenei f─âr─â aur─â, o serie de fenomene neurologice, precum: tulbur─âri de vedere ÔÇô de unde ┼či denumirea de ÔÇ×migren─â cu aur─âÔÇť ÔÇô , sub forma unor stelu┼úe ┼či puncte negre ┼či zig-zaguri luminoase. Uneori, pot ap─ârea chiar tulbur─âri de vorbire, sl─âbiciune muscular─â, imposibilitatea coordon─ârii mi┼čc─ârilor ┼či amor┼úelile degetelor de la m├óini.
  • ├Än cazul migrenei vegetative, atacul migrenos se asociaz─â cu cel de panic─â, iar aceast─â form─â de migren─â poate fi chiar periculoas─â, ├«ntruc├ót atrage dup─â sine tulbur─âri psihice.

Sfatul specialistului

Dr. Cristina Hertea, medic specialist neurolog, Clinica Neuroaxis

Migrena este o cefalee (durere de cap) care prezint─â anumite caracteristici ale durerii, ceea ce ├«nseamn─â c─â diagnosticul se pune pe criterii clinice (din interviul cu pacientul ├«n foarte mare propor┼úie). ├Än caz de diagnostic pozitiv de migren─â, pacientul poate beneficia de tratament ┼úintit ÔÇô care poate s─â fie de prima inten┼úie (cu eficient─â demonstrat─â) sau de linia a dou─â sau a treia (cu eficien┼ú─â probabil─â). Motivul pentru care nu to┼úi pacien┼úii beneficiaz─â de prima linie de tratament este pentru c─â aceasta este dictat─â de toleran┼úa individual─â la tratamentul specific. Din categoria medicamentelor de prima inten┼úie amintim: beta-blocantele ┼či medicamentele anti ÔÇô epileptice care prezint─â un mecanism de ac┼úiune diferit pentru migren─â comparativ cu epilepsia. ├Än cazul ├«n care cefaleea de tip migrenos nu este tratat─â corespunz─âtor, cel mai probabil frecven┼úa episoadelor dureroase va cre┼čte ÔÇô ceea ce ├«nsemna c─â pacientul va urma tratament anti-algic din ce ├«n ce mai des. Riscul major este de cefalee de abuz medicamentos ÔÇô reprezent├ónd o durere de cap ce apare ├«n contextul tratamentului ce ar trebui s─â amelioreze simptomele. ├Än caz de migren─â, recomand consultarea unui medic specialist.Recente

pitbull shutterstock 1942867918 jpg
Rosii si castraveti  jpg
ciuperci shutterstock 1848583411 jpg
ochi obositi foto shutterstock
Jucarii de plus jpg
zidul chinezesc shutterstock 7845748 jpg
6 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta in numai 5 minute jpg
Cola jpg
Elena Gheorghe jpg
Cartofi  jpg
labradoodle shutterstock 2033747033 jpg
Pisica jpg
adolescenti la pc shutterstock 439292719 ok jpg
miros neplacut   shutterstock 1124436698 jpg
suc de fructe jpg
Epilare jpg
Piele fina dupa epilat cu un epilator electric jpg
mama   parinte  shutterstock 1509673481 jpg
Alimente jpg
Primele fotografii din istorie cu planeta pitic─â Pluto jpeg