Te intrebi cât să laşi bacşiş la restaurant sau la saloanele de înfrumuseţare? De ce criterii trebuie să ţii cont

1 bacsis jpg jpeg

Nu există niciun regulament în care să scrie dacă trebuie să lăsăm bacşiş într-un restaurant sau în saloanele de înfrumuseţare sau cât trebuie să lăsăm, însă dacă îţi doreşti să faci acest lucru, specialiştii spun că trebuie să te gândeşti la mai multe aspecte.

Multe persoane consideră că este important ca pe lângă consumaţie să-i lase o sumă de bani chelnerului sau barmanului pentru serviciile prestate. Nu este greşit să faci acest lucru! Însă atunci când eşti pus în faţa acestui fapt, poate te întrebi oare ce sumă ar fi bine să laşi în plus. Dacă ţi s-a întâmplat să ai această dilemă, mai ales că multe restaurante s-au redeschis acum, după o perioadă dificilă, iată ce ar trebui să ştii!

Chelneri, barmani, picoli, bucătari, cu toţii au început să îşi reia activitatea de înainte de pandemie. În trecut, mai ales în perioada verii, persoanele care serveau la mese aveau şanse să câştige un salariu aproape egal cu cel al unui avocat de renume şi asta datorită bacşişului pe care aceştia îl încasau la finalul zilei. Subiectul este, în general, evitat de patroni şi aceştia preferă să nu dea foarte multe detalii despre această practică, însă mulţi chelneri au câştigat o sumă frumoasă de bani, în perioada în care industria ospitalităţii mergea într-un ritm normal.

Nu este întotdeauna necesar să lăsăm bacşiş, însă dacă hotărâm să o facem, trebuie să ţinem cont de: calitatea serviciilor, de experienţă, de amabilitate şi de bugetul pe care îl avem pe termen lung, spun specialiştii. Institutul Emily Post, în colaborare cu Glassdoor, a analizat care este suma potrivită pe care trebuie să i-o lăsăm unui chelner, unui livrator, unui barman şi unui hairstylist.

Potrivit, thedailymeal, din studiul lor a rezultat faptul că persoanele care te servesc la masă (chelnerii) ar trebui să primească bacşiş între 15% şi 20% din consumaţia totală, persoanele care livrează mâncarea la domiciliu ar trebui să primească între 10% şi 15% din consumaţie, (sumă care diferă în funcţie de condiţiile meteorologice dificile din acea zi şi de cantitatea de mâncare pe care o aduce acasă). Totodată, barmanul ar trebui să încaseze aproximativ 15% din consumaţie, iar haistylistul ar trebui să primească între 15 % şi 20% din costul serviciilor prestate.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg
ClickPentruFemei (2) (3) jpg
shutterstock 1754480510 jpg
Tocinei Sursa foto shutterstock 2161251405 jpg
Merita sa iei suplimente alimentare sau nu  Sursa foto shutterstock 2531363947 jpg
Placinta cu pere  Sursa foto shutterstock 695213329 jpg
shutterstock 447885067 jpg
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
Supa crema de fasole verde  Sursa foto shutterstock 2292716465 jpg
shutterstock 1708837543 jpg
shutterstock 2120707244 jpg
shutterstock 243026638 jpg