Te intrebi cât să laşi bacşiş la restaurant sau la saloanele de înfrumuseţare? De ce criterii trebuie să ţii cont

1 bacsis jpg jpeg

Nu există niciun regulament în care să scrie dacă trebuie să lăsăm bacşiş într-un restaurant sau în saloanele de înfrumuseţare sau cât trebuie să lăsăm, însă dacă îţi doreşti să faci acest lucru, specialiştii spun că trebuie să te gândeşti la mai multe aspecte.

Multe persoane consideră că este important ca pe lângă consumaţie să-i lase o sumă de bani chelnerului sau barmanului pentru serviciile prestate. Nu este greşit să faci acest lucru! Însă atunci când eşti pus în faţa acestui fapt, poate te întrebi oare ce sumă ar fi bine să laşi în plus. Dacă ţi s-a întâmplat să ai această dilemă, mai ales că multe restaurante s-au redeschis acum, după o perioadă dificilă, iată ce ar trebui să ştii!

Chelneri, barmani, picoli, bucătari, cu toţii au început să îşi reia activitatea de înainte de pandemie. În trecut, mai ales în perioada verii, persoanele care serveau la mese aveau şanse să câştige un salariu aproape egal cu cel al unui avocat de renume şi asta datorită bacşişului pe care aceştia îl încasau la finalul zilei. Subiectul este, în general, evitat de patroni şi aceştia preferă să nu dea foarte multe detalii despre această practică, însă mulţi chelneri au câştigat o sumă frumoasă de bani, în perioada în care industria ospitalităţii mergea într-un ritm normal.

Nu este întotdeauna necesar să lăsăm bacşiş, însă dacă hotărâm să o facem, trebuie să ţinem cont de: calitatea serviciilor, de experienţă, de amabilitate şi de bugetul pe care îl avem pe termen lung, spun specialiştii. Institutul Emily Post, în colaborare cu Glassdoor, a analizat care este suma potrivită pe care trebuie să i-o lăsăm unui chelner, unui livrator, unui barman şi unui hairstylist.

Potrivit, thedailymeal, din studiul lor a rezultat faptul că persoanele care te servesc la masă (chelnerii) ar trebui să primească bacşiş între 15% şi 20% din consumaţia totală, persoanele care livrează mâncarea la domiciliu ar trebui să primească între 10% şi 15% din consumaţie, (sumă care diferă în funcţie de condiţiile meteorologice dificile din acea zi şi de cantitatea de mâncare pe care o aduce acasă). Totodată, barmanul ar trebui să încaseze aproximativ 15% din consumaţie, iar haistylistul ar trebui să primească între 15 % şi 20% din costul serviciilor prestate.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg