Te poţi îngrăşa după operaţia de micşorare a stomacului?

1 shutterstock 727081201 jpg jpeg

Intervenţiile chirurgicale de micşorare a stomacului ori bypass gastric reprezintă o soluţie pentru ca persoanele cu probleme de greutate, care nu pot avea rezultate imediate prin dietă şi sport, să ajungă la o greutate normală, care să le ţină departe de complicaţii medicale. Mulţi oameni se întreabă, însă, dacă, după ce scapă de kilogramele în plus, este posibil să ia din nou în greutate.

Mihai Ionescu, medic primar în chirurgie generală, cu competenţă în chirurgia obezităţii, explică ce se întâmplă după o astfel de intervenţie şi dacă sunt şanse să se depună la loc kilogramele pierdute.

„După intervenţie, se vor pierde kilograme rapid în primele 3-6 luni, pentru ca apoi scăderea în greutate să încetinească. Rezultatul final se va vedea după 9-12 luni de la operaţie, adică atunci vom fi pierdut între 70% şi 100% din greutatea excedentară.Totuşi, este posibil să luăm apoi în greutate, acest lucru depinzând de fiecare persoană în parte şi de stilul său de viaţă. În medie, se mai pot adăuga 5-10 kilograme, pentru ca apoi greutatea să se stabilizeze. Chiar şi aşa, să ţinem cont că vom fi pierdut 60-70% din greutatea în exces iniţială. De exemplu, un pacient care avea, înainte de operaţie, 130 de kilograme, va ajunge la 80 de kilograme în primul an după intervenţie şi este posibil să mai ia 10 kilograme în plus în al doilea an stabilizându-se astfel la 90 de kilograme. El a pierdut astfel la final două treimi (67%) din greutatea excedentară, adică 40 de kilograme”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Cât timp se menţin rezultatele

„Studiile pe termen lung efectuate în diferite ţări demonstrează că, la 10 ani după operaţie, se menţine pierderea în greutate de 30-40 kg. Doar 3-4% dintre pacienţi îşi recapătă greutatea pe care o aveau înainte de operaţie (sau mai mult). Restul se încadrează între aceste două extreme. Diferenţele pornesc de la faptul că metabolismul şi corpul fiecărui pacient reacţionează diferit. Atât vârsta, cât şi genele joacă un rol important”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce înseamnă un rezultat bun al operaţiei?

„În mod convenţional, rezultatul intervenţiei chirurgicale bariatrice este considerat bun atunci când pacientul a pierdut 50% sau mai mult din excesul de greutate. Cu toate acestea, uneori chiar şi o pierdere de 40% a excesului de greutate poate însemna o pierdere în greutate de 40-50 kg (în cazul unei greutăţi iniţiale mari), care ar putea fi semnificativ mai mare decât ar permite orice altă metodă alternativă de slăbire.

Succesul intervenţiei chirurgicale nu ar trebui să fie evaluat doar în ceea ce priveşte pierderea în greutate sau recâştigarea kilogramelor - trebuie luate în considerare şi modificările stării de sănătate şi a calităţii vieţii.

Un studiu care a examinat impactul operaţiei de bypass gastric asupra calităţii vieţii la doi ani după operaţie a constatat că, la 97% dintre pacienţi, calitatea vieţii s-a îmbunătăţit după operaţie.

Exemple de schimbări pozitive au inclus o îmbunătăţire generală a stării fizice şi mentale, creşterea stimei de sine, niveluri mai ridicate de energie, dureri fizice reduse, o viaţă sexuală îmbunătăţită, un comportament social mai reuşit şi o sănătate emoţională îmbunătăţită.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competenţă în chirurgia obezităţii, oncologică, laparoscopică şi chirurgia planşeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociaţia Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) şi în Consiliul Medical General (GMC-UK). El conduce departamentul de chirurgie generală şi metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.

FOTO Shutterstock



Recente

Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg