Topul alimentelor bune şi rele pentru ficatul tău

1 76371 original jpg jpeg

Ficatul este cel mai mare organ din corp, fiind răspunzător de cele mai importante funcţii ale organismului tău, de aceea trebuie să îi acorzi o atenţie sporită şi să îl menţii sănătos. Câte dintre alimentele care îi fac bine şi cele care îi dăunează sunt incluse în dieta ta?

Alimentele recomandate

Fulgii de ovăz

Conţin multe fibre şi îmbunătăţeşte activitatea ficatului. Cea mai bună modalitate de a-ţi începe ziua este un mic dejun cu fulgi de ovăz, pe care îi poţi servi în combinaţie cu iaurt şi fructe proaspete. Studiile au arătat că te pot ajuta să scapi de ţesutul adipos din zona taliei, acest lucru diminuând apariţia bolilor ficatului.

Broccoli

Adaugă dietei tale multe legume verzi dacă vrei să menţii sănătatea ficatului tau. Broccoli este una dintre cele mai bune variante de gustare sănătoasă, care îţi va proteja ficatul. Îl poţi consuma în salate sau sub formă de supe creme, însă ţine cont că pentru a-şi păstra aproape toate calităţile nutriţionale, e bine să nu îl fierbi prea mult.

Ceaiul verde

Ceaiul verde are în compoziţia sa catechine, care au rolul de a proteja organismul împotriva diverselor tipuri de cancer, inclusiv a ficatului. Pentru a te bucura din plin de proprietăţile sale, evită-l pe cel din comerţ şi prepară-ţi băutura acasă.

Migdalele

O sursă importantă de vitamina E şi de elemente nutritive, migdalele sunt bune atât pentru a proteja împotriva depunerii grăsimii pe ficat, cât şi împotriva bolilor de inimă. Înmoaie-le seara într-un bol cu apă, cât să le acopere, astfel vor fi mai uşor de digerat şi va permite elementelor nutritive să fie mai uşor accesibile la nivel celular.

Alimentele interzise

Mâncarea grasă

Preparatele bogate în grăsimi nesănătoase pe lângă faptul că nu au calităţi nutritive, fac rău organismului. În timp, pot apărea inflamaţii, care pot deveni periculoase, deoarece pot produce leziuni ficatului, cunoscute sub denumirea de ciroză. De aceea, este bine să fii atentă la obiceiurile alimentare pe care le ai şi să consumi cât mai multe fructe şi legume.

Zahărul

În cantităţi mari, zahărul devine dăunător, în special din cauza faptului că principala misiune a ficatului este aceea de a converti zahărul în grăsime. Renunţă, pe cât posibil, la dulciuri şi la sucurile carbogazoase, în special la cele care au în componenţa lor zahăr rafinat.

Sarea

Într-adevăr, organismul are nevoie de sare, însă în cantităţi moderate. Sarea conţine sodiu, iar un nivel ridicat al acestuia poate determina apariţia fibrozei, prima etapă a cirozei. Dacă obişnuieşti să foloseşti multă sare, dă gust preparatelor folosindu-te de condimente. Vei observa că aşa vei păcăli gustul şi nu vei mai simţi nevoia de sare.

Alcoolul

Consumul de alcool se află printre principalele cauze care dăunează ficatului şi este direct responsabil de apariţia cirozei. Chiar şi obiceiul de a bea ocazional poate fi dăunător, dacă este depăşită cantitatea recomandată de cel mult un pahar. Sănătatea ta este extrem de importantă, aşa că renunţarea la obiceiurile care o pot afecta este cea mai bună soluţie.