Tot ce este important de ştiut despre covoare

1 e o arta sa alegi covorul potrivit jpg jpeg

Să vorbim despre covoare poate părea un subiect banal. Nu este! Covoarele sunt unul dintre elementele principale ale oricărei camere. Mici, mari, persane, sintetice sau de iută, lână, mătase ori bumbac, într-o singură culoare sau cu desene orientale rafinate, cu forme geometrice sau flori, cu fir lung sau scurt, ţesute sau înnodate, covoarele sunt cele care dau stilul unei încăperi, o pot face specială sau invers.

Este bine să ştii toate aceste amănunte despre covoare. Vei şti să le întreţii mai bine pe ale tale şi să fii un cumpărător avizat.

Întreţinerea covoarelor noi

Există mitul care spune că un covor nou, mai ales dacă are fire lungi nu trebuie aspirat câteva săptămâni. Fals! Aşezat pe jos şi curăţat cu un aspirator aici, acasă, nu va schimba cu nimic aspectul şi proprietăţile covorului, chiar dacă o parte din fire vor fi extrase. Mai mult, este chiar indicat să faci asta, pentru că vei elimina o parte din impurităţi şi praful rămas din momentul fabricării acestuia.

Covoare mici sau mari?

Nu există o regulă bătută în cuie care să spună cum este mai bine. Sunt camere mici în care covoarele mari arată foarte bine, după cum există şi camere mari în care covoarele mici se potrivesc perfect.

Dimensiunea covorului dintr-o cameră depinde de cât de frumoase sunt podelele şi de culoarea covorului. Cele în culori neutre, fără imprimeuri pot sa fie oricât de mari, pentru că nu vor influenţa vizual spaţiul. În schimb, covoarele cu model şi cele în culori tari trebuie sa fie în acord cu dimensiunea camerei pentru că acestea modifică percepţia spaţiului.

Specialiştii în amenajări interioare susţin că dimensiunea ideală trebuie să permită duşumelelor sa fie descoperite cel puţin 20 de centimetri. În living, ideal este un covor mare, iar în dormitor, carpetele şi covoarele mici sunt prima alegere.

Culoarea ideală

Există o ordine a culorilor atunci când decorezi o cameră. Prima aleasă este culoarea podelelor, apoi pereţi şi în funcţie de acestea două, culoarea covorului. Principiul este că e mai uşor să alegi piesele de mobilier şi celelalte obiecte în funcţie de covor, decât să încerci să-l descoperi pe cel ideal, care se armonizează cu toate elementele dintr-o încăpere deja amenajată.

În principiu, covorul trebuie să fie în contrast cu podelele şi în armonie cu pereţii. O podea deschisă la culoare se potriveşte cu un covor cu tonuri intense care să conţină, dacă are mai multe, şi culoarea pereţilor. În replică, o podea închisă merge perfect cu un covor în tonuri deschise.

Există şi varianta monocromă, când podeaua, pereţii şi covorul sunt de aceeaşi culoare, dar obligatoriu în tonuri diferite. Covorul, în acest caz, trebuie să fie în varianta cea mai intensă.

O altă regulă, care le completează pe celelalte este că în varianta în care pardoseala şi pereţii au tonuri asemănătoare, covorul trebuie să fie în contrast. Culoarea covorului nu trebuie să fie identică cu a canapelelor, în living. În dormitor, alege covoare care se potrivesc cu nuanţele cuverturii sau ale pieselor de mobilier.

Într-o cameră cu pereţi albi, regulile de design spun că podeaua trebuie să fie în contrast, iar covorul într-o culoare puternică.

Covoarele într-o singură culoare şi cele cu forme geometrice se potrivesc unui decor modern, industrial sau minimalist, iar cele cu mai multe culori, în stil persan, unui decor clasic şi romantic.

Tradiţional sau modern

Totul depinde de armonia culorilor şi a materialelor. Nu alege un covor tradiţional din lână sau iută pe o duşumea modernă, lucioasă, din lemn sau gresie. Nu merge un covor modern pe lemn natural. Se potriveşte, însă, un covor persan pe o podea de lemn preţios, chiar şi într-o cameră modernă, chiar dacă este în contrast cu restul decorului, atât ca stil, cât şi în ceea ce priveşte cromatica.

Se fac statistici şi analize şi când este vorba despre covoare. Cele mai cumpărate sunt covoarele uni maro, albastre şi gri, urmate de covoarele cu model persan şi cele cu modele geometrice, în două sau trei culori. Şi încă ceva: o cameră se va schimba complet doar dacă schimbi covorul.

Sursa foto: pixabay.com



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg