10 muzee inedite
Pe cât de multe colecţii există în lume, pe atât de multe muzee în lume dedicate diverselor pasiuni şi curiozităţi. În călătoriile tale, nu rata ocazia să vizitezi şi aceste locuri mai puţin bătute de turişti în drumurile lor.
Pentru gurmanzi
Dacă vrei să ştii cât mai multe despre istoria alimentelor sau preparatelor culinare,nu rata în călătoriile tale muzeele dedicate lor. În Bruges,Belgia,se găseşte Muzeul Cartofilor prăjiţi belgieni. De aici poţi afla mai multe despre istoria cartofului,a cartofilor prăjiţi şi a sosurilor alături de care se pot consuma. În cadrul muzeului se poate lua şi masa de la care nu lipsesc,desigur,cartofii prăjiţi.
Alte muzee dedicate alimentelor sunt:
-Muzeul Nucilorde la Colegiul din Connecticut,Statele Unite ale Americii,reuneşte obiecte de artă care înfăţişează nuci,dar şi spărgătoare de nuci.
-Muzeul Currywurst din Berlin,Germani,dedicat unui preparat fast-food german făcut din cârnaţi de porc şi sos de ketchup şi curry
-Muzeul Paprika din Szeged,Ungaria prezintă metodele prin care sunt realizate salamurile Pick şi a condimentului din ardei iuţi,paprika
-Muzeul Tăiţeilordin Yokohama,Japonia,unde pe lângă aflarea istoriei tăiţeilor,îi poţi lăsa pe copii să afle reţete de preparare şi de supe care le conţin.
-Muzeul Hamburgherilor,din Florida,SUA adună 500 de tipuri de hamburgheri şi o mulţime de obiecte care au legătură cu ei:magneţi,solniţe,calendare. Muzeul e deschis în casa unui împătimit al vestitului preparat fast-food. Harry Sperl şi-a expus colecţia adunată în nu mai puţin de 23 de ani.
Pentru pasionatele de modă
Muzeul Pantofilor din Somerset,Regatul Unit al Marii Britanii deţine o colecţie de 1.500 de replici ale unor piese de încălţăminte din vremea Imperiului Roman până în prezent. Aici poţi vedea ce pantofi au purtat celebrităţi ca Prinţesa Diana.
Pentru cei cu inimi frânte
Un muzeul unic în lume,Muzeul Relaţiilor destrămate se află la Zagreb,Croaţia. Exponatele sunt obiecte de care sunt legate poveşti de dragoste al unor oameni obişnuiţi:jucării de pluş,scrisori,fotografii,o rochie de mireasă,o oglindă spartă la supărare din cauza geloziei. Pentru că deţine foarte multe exponate donate,la acest muzeu expoziţiile sunt temporare,având o durată de doi ani fiecare. Inedit este şi faptul că sunt aşezate pe categorii,în camera separate,fiind selectate cele care amintesc de momentele de pasiune sau de furie.
Pentru cei mai puţin sensibili
Dacă te ştii cu stomacul puternic şi ai curiozitatea să vizitezi muzee cu adevărat insolite,trece pe lista locurilor prin care trebuie să treci Muzeul Gunoaielor din Stratford,Connecticut,SUA,şi Muzeul Parazitologic Meguro.
La primul dintre ele,inaugurat în anul 1994,vei avea surpriza să găseşti o colecţie impresionantă de gunoaie. Cantitatea de rămăţiţe descopuse estimată a se afla expusă acolo echivalează cu aceea pe care un om o produce de-a lungul unui an. Tot aici poţi vedea şi în ce constă procesul de reciclare a gunoaielor.
În Tokio,Japonia,găseşti un mic muzeu dedicat celor pasionaţi de medicină şi de ştiinţă. Din anul 1953,medicul Satoru Kamegai a expus aici circa 300 de mostre a nu mai puţin de 45.000 de paraziţi. Curios este că muzeul deţine şi un magazin de unde se pot cumpăra părticele de paraziţi conservate în inele de plastic.