4 lucruri de care să ţii cont atunci când îţi planifici vacanţa
Planificarea în detaliu a unei vacanţe şi dezvoltarea obişnuinţei de a-ţi crea un buget alocat doar în acest scop se vor reflecta şi asupra altor aspecte din viaţa ta, mai exact îţi vor permite să-ţi deschizi un cont de economii, să faci achiziţii cumpătate sau să cumperi cadouri deosebite pentru cei dragi.
După ce ţi-ai ales locul în care doreşti să îţi petreci vacanţa, este timpul să treci la următorul pas: planificarea unui buget, dar şi stabilirea tuturor detaliilor care să îţi ofere o vacanţă memorabilă.
Învaţă cum poţi economisi
Este ideal să începi să economiseşti pentru vacanţă cu cel puţin 6 luni înainte, pentru a avea timp să strângi suficienţi bani, dar şi pentru ca acest proces să nu ţi se pară o corvoadă. Poţi contribui la bugetul de vacanţă şi cu o anumită sumă obţinută din vânzarea acelor obiecte din casă pe care nu le mai foloseşti, cum ar fi, de exemplu, cărţile pe care le-ai citit. Atunci când ai cărţi second-hand de vânzare poţi apela la serviciile unui anticariat, care se deplasează gratuit la tine acasă, îţi evaluează corect cărţile şi-ţi oferă banii pe loc. Anticarii au acumulat experienţă în domeniu pe parcursul mai multor ani, iar acest lucru îi recomandă să poată evalua şi ridica oricât de multe cărţi vechi, astfel că tu vei avea posibilitatea să adaugi suma de bani obţinută din vânzarea cărţilor la bugetul pentru vacanţă. În plus, îţi vei putea goli rafturile cu volumele citite, pentru a putea adăuga alte cărţi noi.
Asigurarea transportului pentru vacanţă
Este important să te decizi din timp cu ce mijloc de transport vei dori să ajungi la destinaţia de vacanţă. Astfel, dacă va trebui să pleci cu avionul, este indicat să achiziţionezi biletele cu cel puţin 2 luni înainte pentru a beneficia de un preţ redus. De asemenea, unele companii aeriene oferă anumite discount-uri pentru achiziţiile făcute în timpul săptămânii. După ce ai rezolvat acest detaliu, ocupă-te de stabilirea traseului de la destinaţie, precum şi de stabilirea mijloacelor pe care le ai la dispoziţie pentru deplasare (autobuze, metrou, taxi, tren etc). În funcţie de câte zile vei sta în locul respectiv, în cazul în care nu pleci cu maşina proprie, interesează-te de costul unui abonament pentru mijloacele de transport în comun, întrucât acestea sunt mai ieftine.
Alegerea cazării ideale
Ca şi în cazul achiziţionării biletelor, cazarea trebuie căutată din timp, în cazul în care nu ai găsit un pachet de vacanţă care să aibă inclus acest serviciu. O variantă prietenoasă cu bugetul este inchirierea unei locuinţe în regim hotelier disponibilă pe diverse aplicaţii de profil. Un avantaj al acestei variante îl constituie şi faptul că poţi afla de la gazda respectivă care sunt cele mai interesante obiective de vizitat, însă cel mai mare beneficiu este că vei dispune de o bucătărie unde poţi găti chiar tu, şi astfel vei putea economisi mai mult.
Pregătirea bagajelor
Pentru a te asigura că nu îţi va lipsi nimic din bagaj, este indicat să începi să-l faci din timp şi să începi cu lucrurile pe care nu le foloseşti zilnic, cum ar fi hainele, iar cu două zile înainte de plecare să adaugi lucrurile esenţiale. Cea mai bună modalitate de a îţi pregăti bagajul pentru vacanţă este să îţi creezi o listă cu toate lucrurile pe care vrei să le iei cu tine. În acest fel vei putea ţine o evidenţă a fiecărui lucru din bagaj şi te asiguri că nu vei uita nimic. În funcţie de câte zile vei petrece în vacanţă, îţi poţi stabili anumite activităţi şi te poţi decide ce haine vei purta, pentru a le pune în bagaj. Poţi proceda la fel şi cu accesoriile, cosmeticele, dar şi cu dispozitivele tehnologice precum aparatul foto, laptopul, căştile etc.
Să îţi organizezi vacanţa nu mai este atât de greu dacă vei urma paşii de mai sus, iar daca-ţi vei crea un buget doar pentru călătorii, vei constata cât de uşor este să economiseşti şi să te bucuri de toate plăcerile pe care ţi le oferă un concediu bine meritat.