54% din români plătesc cash în vacanţă
Cei mai mulţi români evită să utilizeze cardul de credit în vacanţe, preferând plata cu bani gheaţă. Un studiu realizat de momondo.ro arată că 54% din români plătesc cash atunci când călătoresc, metodele alternative de plată necesitând mai mult timp.
momondo.ro, un site care compară preâuri şi servicii turistice, a realizat în ianuarie 2020 un sondaj online despre călătorie, intervievând 25.200 de persoane din 24 de ţări, dintre care 1.000 români cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Astfel, România a avut unul dintre cele mai mari procente al plăţilor cash dintre cele 24 de naţionalităţi chestionate.
Doar respondenţii din Germania şi din Austria ne depăşesc, 58% dintre participanţii la studiu marcând această variantă de plată. La polul opus se află norvegienii, 75% dintre ei afirmând că obişnuiesc să plătească folosind cardul sau aplicaţiile de plăţi.
Cumpărăturile, cea mai mare cheltuială
Pe lângă transport şi cazare, cele mai mari cheltuieli ale românilor în timpul vacanţelor, sunt pentru cumpărături, în special haine şi suveniruri. Dintre românii intervievaţi, 50% au declarat acest lucru. Acesta este cel mai mare procentaj obţinut din răspunsurile tuturor naţionalităţilor intervievate, fiind aproape egalaţi de brazilieni: 49% dintre aceştia cheltuie cel mai mult pe cumpărături. Cei mai puâin interesaţi de magazine sunt francezii. Doar 28% dintre aceştia Franţa îşi consumă o mare parte din bugetul de vacanţă pe cumpărături.
Cealaltă jumătate a românilor spun că cele mai mari cheltuieli le au cu mâncatul în oraş, dar acest procent este mult mai apropiat de media tuturor ţărilor participante la sondaj: 53%. Suedezii conduc clasamentul, 67% dintre respondenţi validând acest răspuns.
În ceea ce p-riveşte locaţiile de vacanţă, studiul momondo arată că românii care îşi propun să petreacă vacanţa în locaţii din ţara noastră în 2020 sunt cu 10% mai puţini decât în anul anterior.
Cele mai dorite concedii sunt cele care includ şi zile de relaxare pe plajă, 61% dintre respondenţi afirmând că îşi doresc acest lucru până la finalul anului. Drumeţiile montane, escapadele în diferite oraşe sau relaxarea în case de vacanţă sunt alte preferinţe des menţionate de românii participanţi la studiu.