Aşezări uimitoare construite pe ape. Locuri enigmatice şi pline de romantism

5 wuzhen jpg jpeg

Oamenii din toate timpurile şi-au construit casele în cele mai diverse locuri: în vârful munţilor, în junglă, în deşert, dar şi pe apă. Fie că sunt unite prin poduri de ţărm, fie că sunt izolate, departe în larg, satele sau oraşele ridicate pe apă sunt enigmatice şi pline de romantism, unele aşezări datând de mii de ani.

Wuzhen „Veneţia“ estului

wuzhen png png

Cu o istorie de peste 2.000 de ani, Wuzhen este una dintre cele mai vechi aşezări construite pe apă din China. Suprafaţa sa mă-soară aproximativ 70 de kilometri pătraţi, pe care locuiesc 60.000 de oameni. Se află în triunghiul format din trei oraşe turistice de top: Shanghai, Hangzhou şi Suzhou, situate la sud de râul Yangt-ze. Oraşul surprinde cu arhitectura deosebită, cu restaurantele situate pe marginea apei, dar şi cu canale înguste care amintesc de Veneţia. Deşi unii oameni se plâng de atmosfera sa comerci-ală, de clădirile restaurate chicios şi de aglomeraţie, farmecul şi eleganţa acestui vechi oraş rămân de necontestat. 

Ko Panyi, atracţia turiştilor în Thailanda

ko panyi png png

Satul  din  mijlocul  mării  Andaman,  străjuit  de  o  stâncă  înaltă, este alcătuit din sute de case care stau pe picioroange. Ko Panyi are o populaţie de aproximativ 2.000 de oameni, iar principala lor ocupaţie sunt pescuitul şi turismul. La sfârşitul secolului al XX-lea, comunitatea ducea un trai mai greu, fiind bazat exclu-siv pe pescuit. Atunci, poştaşul le-a propus oamenilor să invite turiştii în sat pentru a beneficia de un venit în plus. În prezent, localitatea a devenit una dintre principalele atracţii ale turiştilor care vizitează insula thailandeză Phuket. Adesea, aceştia opresc aici pentru a servi masa. Odată cu numărul tot mai mare de vizi-tatori, localnicii au deschis restaurante cu fructe de mare şi ma-gazine cu suvenire. Un alt punct de interes este terenul de fotbal plutitor, construit iniţial de copiii  băştinaşi,  care  au  fost  inspiraţi  de Campionatul Mondial de Fotbal din 1986.

Oraşul Giethoorn, căsuţe de poveste

giethoorn png png

Oraşul Giethoorn din Olanda, cu puţin peste 2.000 de locuitori, este parcă desprins din basmele cu hobbiţi. Căsuţele tradiţionale, cu acoperişuri din stuf, te fasci-nează cu simplitatea şi coloritul lor. Pe lângă acestea, curţile îngrijite, cu iarba proaspăt tunsă şi cu florile ornamentale frumos aranjate, creează un adevărat spectacol peisagistic. Casele sunt conectate de principalele străzi din localitate de cele peste 150 de poduri. Datorită fru-museţii idilice, Giethoorn şi-a câştigat popularitatea în rândul turiştilor. Cei mai mulţi vin din China, arată statisticile, chiar dacă în ţara lor au destul de multe oraşe construite pe apă. 

Satele din Myanmar,rezervaţie cu grădini plutitoare

inle lake png png

Lacul Inle şi satele care îl populează, din ţara asiati-că Myanmar, reprezintă o rezervaţie a biosferei UNESCO. Principalul punct de atracţie al acestei regiuni sunt faimoasele grădini plutitoare. De-a lungul anilor, populaţia Intha şi-a construit pe apă nu doar case, dar şi grădini de legume şi ferme piscicole. Oamenii au încercat să cultive mai multe plante, dar se pare că cel mai bine s-au adaptat roşiile şi fasolea. Din nefericire, în ultimii ani, lacul Inle se confruntă cu grave probleme de mediu, din cauza exodului de turişti. O problemă este dezvoltarea rapidă a noilor hoteluri de-a lungul malului lacului, iar unele dintre ele deversează deşeurile direct în apă.

Sursă foto: Shutterstock, Instagram