Bisericile din lemn, comori ascunse

1 85180 original jpg jpeg

Pe tot cuprinsul ţării există biserici din lemn cu o mare valore istorică şi arhitecturală. Din păcate, multe sunt cunoscute doar de oamenii din zonă şi au mare nevoie să fie redescoperite şi valorificate din punct de vedere turistic, ceea ce ar putea ajuta la conservarea lor.

Ieud-Deal: bijuteria Maramureşului

Dacă străbaţi la pas satul Ieud, din cea mai frumoasă zonă a Maramureşului, o să constaţi că e un adevărat muzeu în aer liber: case cu porţi înalte de lemn, un muzeu cu unelte şi obiecte tradiţionale... şi oameni care, în loc de „Bună ziua“, se salută cu „Lăudăm pe Iisus“. Localitaea are şi două lăcaşuri din lemn, Biserica Ieud-Şes şi Biserica Ieud-Deal. Ridicată la începutul secolului al XVII-lea, Biserica din Deal este cea mai veche construcţie de acest fel din Maramureş. Este realizată în stilul specific zonei, cu soclu de piatră, pereţi din bârne groase din lemn de brad şi acoperiş din şindrilă cu poală dublă. Scara care duce în turn a fost cioplită dintr-un singur trunchi de copac. În lăcaş sunt păstrate icoane vechi, iar picturile în stil postbizantin, realizate de Alexandru Ponehalschi, au determinat includerea bisericii în patrimoniul UNESCO.

Putna:cel mai vechi lăcaş medieval

image

Lângă bine cunoscuta Mănăstire Putna, din judeţul Suceava, se află cea mai veche biserică medievală din România, toată numai din lemn. Istoria spune că a fost construită în anul 1346, de către Dragoş-Vodă, în satul Volovăţ – iar 122 de ani mai târziu mica biserică de stejar a fost mutată la Putna din porunca lui Ştefan Cel Mare. A fost folosită ca loc de rugaciune până la inaugurarea mănăstirii ctitorită de marele voievod. Astăzi, lăcaşul e în paragină.

Poieni: loc uitat de-nchinăciune

image

Casele vechi din Poieni, judeţul Timiş, au fost ridicate din lemn. Nu face excepţie nici biserica satului, care are o vechime de 230 de ani. Construcţia este realizată din bârne groase, pereţii sunt acoperiţi cu şindrilă, iar la îmbinări s-au folosit cuie tot din lemn. Situat pe cursul râului Bega, satul păstrează elemente de arhitectură tradiţională, fără a fi însă un obiectiv turistic cunoscut. Până în 1994 se putea ajunge în Poieni cu mocăniţa – dar, de la scoaterea acesteia din funcţiune, locul s-a rupt de lume.

Frânceşti: Mănăstirea dintr-un lemn şi icoana Fecioarei

image

În comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, se află unul din cele mai valoroase lăcaşuri de cult din ţară. Potrivit tradiţiei, Mănastirea dintr-un lemn a fost construită din trunchiul unui singur stejar, în a cărui scorbură a fost găsită o icoană a Maicii Domnului. Ridicată pe locul stejarului secular, la mijlocul secolului al XVI-lea, bisericuţa este lucrată din bârne groase de lemn, încheiate în coadă de rândunică. Icoana făcătoare de minuni, păstrată la loc de cinste, are dimensiuni impresionante, având o înălţime de 1,50 metri şi o lăţime de 1,10 metri.

Ştiai că...

...cea mai înaltă biserică din lume se află în România? Mănăstirea Săpânţa-Peri din Maramureş este considerată ca fiind cea mai înaltă biserică din lume, cu o înălţime de 78 de metri. Este structurată pe 3 nivele.

Sursă foto: revistasinteza.ro, blogprinvizor.ro, crestinortodox.roRecente

Prajitura cu zmeura Sursa foto shutterstock 1072987439 jpg
sticla de apa reutilizabila jpg
Dovlecei umpluti Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
clickpentrufemei (2) jpg
Rulada cu frisca si cirese Sursa foto shutterstock 1913846866 jpg
coffee 791045 1280 jpg
fructe jpg
Rosii umplute Sursa foto shutterstock 174626549 jpg
Cum sa controlezi transpiratia excesiva Sursa foto shutterstock 1995953054 jpg
produse machiaj ruj mascara fond de ten jpg
geamuri jpg
gătit online foto  Shutterstock jpg
retinol crema hidratanta de fata (1) jpg
166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg