Bun venit la Istanbul!

1 47347 original jpg jpeg

Sau după cum tot turcii o zic mai bine: „Hoş geldiniz!” În deschiderea verii, îţi propunem o destinaţie uşor familiară stilului românesc, dar totuşi exotică: Istanbul, singurul oraş din lume aflat pe două continente.

Înainte să-l vizitez,citisem într-un ghid că,în Istanbul,romantismul se îmbină melodios cu traficul aglomerat. Câte exagerări,doar de dragul atragerii turiştilor,mi-am zis.

Şi cât m-am înşelat! Când am ajuns,era o seară de primăvară,aglomerată,cu claxoane,izbucniri de acceleraţie,dar şi cu... lumini în vârful minaretele moscheelor,cu localnici binedispuşi care-şi beau ultimul ceai din zi în faţa caselor...

Şi peste toate se lăsa uşor,dătător de pofte,mirosul castanelor coapte,amestecat cu cel al rodiilor. M-am dus repede la hotel,am făcut o recapitulare scurtă a celor mai importante locuri şi... gata de vizitat.

Orice traseu începe cu o moschee

La început de vară,Istanbulul este numai bun de bătut la picior,mai ales că soarele încă nu a apucat să pârjolească străzile. Briza dă un plus de plăcere incursiunii tale în tainele oraşului cu două feţe,una europeană,alta asiatică.

Urmează vocea muezinului,preotul ce-i cheamă pe credincioşii musulmani la rugăciune,şi începe-ţi vizita la moschei. „Perla” Istanbulului european,locaşul spre care se îndreaptă toţi turiştii,este Moscheea Albastră.

Strălucitor de albă în lumina soarelui,moscheea îşi confirmă numele în momentul când îi calci pragul:pereţii sunt îmbrăcaţi cu plăci mari de faianţă de un albastru azur. În toate moscheele,vei intra desculţă,cu fustă lungă şi cu capul acoperit,în semn de smerenie.

Aici adoraţia purtată divinităţii depăşeşte orice ierarhie socială. Mărturie stă lanţul de fier aşezat la intrarea de vest a curţii. Scopul lui? Să-l oblige pe sultan,singurul care avea voie să intre călare în curtea moscheei,să plece capul.

Moscheea Albastră a fost construită în încercarea sultanului de a depăşi în grandoare cea mai cunoscută moschee a acelor vremi,Hagia Sophia. Nu o rata nici pe aceasta,mai ales că are o istorie interesantă:a fost în decursul timpului şi biserică creştină,şi moschee. Însă restul poveştii te lăsăm pe tine să o descoperi.

Minunea de la Cisternă

La o aruncătură de băţ de Hagia Sophia,vei găsi intrarea într-unul dintre cele mai interesante obiective turistice:vechea cisternă de apă a Istanbulului.

Poate fi vizitată de pe podeţuri suspendate pe apă,în care înoată leneşi peşti de aproape jumătate de metru. Bine,e posibil ca lumina difuză şi jocul coloanelor pe apă să-mi fi jucat feste...Întoarcerea în Serai

Ca orice poveste orientală,excursia la Istanbul are şi aventuri. Şi nu lipsesc răpirile. Îţi vei imagina cum erau răpite domniţele şi vândute pentru a înfrumuseţa seraiul atunci când vei vizita palatul Topkapi. De la ferestrele palatului-harem se deschide o imagine generoasă asupra oraşului.

Gătitul,a opta artă la turci

Dacă ţii la siluetă,Istanbulul este cea mai nefericită destinaţie. Turcii au făcut o artă din gătit,iar modul cum aranjează felurile de mâncare în fereastra restaurantului este poezie. Aşa m-am trezit că am dat aproape 20 de euro pe zeci de feluri de rahat.

Iar când a venit vorba de mâncare,am pendulat minute bune între „n” feluri de vinete sau de dovlecei umpluţi,mâncăruri la lipie... Cea mai bună soluţie:să puneţi la comun mâncarea,pentru degustat.